Źródło: nalinratphi from Getty Image
Karkówka pieczona na pieczarkach
Przepis na pieczoną karkówkę z pieczarkami to klasyczne czeskie danie, które pokocha każdy miłośnik mięsa i grzybów. Delikatne i soczyste mięso w połączeniu ze smakiem pieczonych grzybów sprawia, że jest to świetne danie na rodzinne obiady lub obiady towarzyskie.
Składniki
- 800 g Karkówka wieprzowa
- 500 g Hub
- 50 g Smalec
- 2 Goździki Czosnek
- 1 szt The Onion
- 200 ml Piwa
- 1 Łyżka Tymianek
- sól i pieprz
- Pietruszka
Najnowsze ulotki
Procedura
Karkówkę posolić, popieprzyć i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Pozostawić do odpoczynku.
W międzyczasie oczyść grzyby i pokrój w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Podsmaż cebulę na smalcu na złoty kolor, dodaj grzyby i smaż do miękkości.
Wyjmij grzyby i usmaż karkówkę ze wszystkich stron na tej samej patelni, aż uzyska chrupiącą skórkę.
Ułożyć pieczoną karkówkę w naczyniu do zapiekania, dodać podsmażone pieczarki i cebulę, tymianek i zalać piwem.
Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około półtorej godziny. Podczas pieczenia mięso można polewać tłuszczem.
Gotową karkówkę podawać z pierogami i gotowanymi warzywami.