REKLAMA

Źródło: nalinratphi from Getty Image

Karkówka pieczona na pieczarkach

Przepis na pieczoną karkówkę z pieczarkami to klasyczne czeskie danie, które pokocha każdy miłośnik mięsa i grzybów. Delikatne i soczyste mięso w połączeniu ze smakiem pieczonych grzybów sprawia, że jest to świetne danie na rodzinne obiady lub obiady towarzyskie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 800 g Karkówka wieprzowa Dodano do
  • 500 g Hub Dodano do
  • 50 g Smalec Dodano do
  • 2 Goździki Czosnek Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 200 ml Piwa Dodano do
  • 1 Łyżka Tymianek Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • Pietruszka Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Karkówkę posolić, popieprzyć i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Pozostawić do odpoczynku.

2. Krok

W międzyczasie oczyść grzyby i pokrój w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

3. Krok

Podsmaż cebulę na smalcu na złoty kolor, dodaj grzyby i smaż do miękkości.

4. Krok

Wyjmij grzyby i usmaż karkówkę ze wszystkich stron na tej samej patelni, aż uzyska chrupiącą skórkę.

5. Krok

Ułożyć pieczoną karkówkę w naczyniu do zapiekania, dodać podsmażone pieczarki i cebulę, tymianek i zalać piwem.

6. Krok

Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około półtorej godziny. Podczas pieczenia mięso można polewać tłuszczem.

7. Krok

Gotową karkówkę podawać z pierogami i gotowanymi warzywami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy