Karkówka niedzielna
Dziś coś dla mięsożerców . Przepyszna i rozpływająca się w ustach karkówka . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/04/karkowka-niedzielna.html
Składniki
- 11⁄2 kg około karkówki
- 1 cebula ogórki małe kiszone
- 2 listy małe laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 6 kulek pieprzu
- olej
- przyprawa do mięs knorr
- przyprawy majeranek
- gałka muszkatołowa
- Papryka słodka
- pieprz czarny
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso myjemy i przekładamy do naczynia w którym będziemy piec . ( takie które można włożyć do piekarnika ) . Dokładnie oprószamy przyprawami i polewamy olejem by mięso nie wyschło . Ogórka i cebule kroimy w grube plastry obkładamy mięso , następnie dokładamy ziele angielskie , liść laurowy i pieprz czarny .
Tak przygotowane mięso pozostawiamy na około 12 godzin do przegryzienia w zimne miejsce . Po upływie tego czasu mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut następnie mięso obracamy i podlewamy niewielką ilością woda i pieczemy kolejne półtorej godziny w 170 - 180 °C . Po upieczeniu pozostawiamy mięso na około 10 minut by łatwo się kroiło i nie uciekły nam wszystkie smaki .