REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Bs-7dejQiV-caKqUZJ2_/a772ad96eb96b580ff161e9c08c0f0.jpg)
Źródło: momentstock from Getty Images
Karkówka marynata
Przepis na marynatę do wieprzowiny na grilla.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- szyja
- 2 szt ząbek czosnku
- 2 łyżka stołowa Miód
- 3 łyżki sos sojowy
- 2 łyżeczka oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka papryka mielona - słodka
- 1 łyżeczka chili w proszku
- świeży natka pietruszki
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
10 min.
1. Krok
W małym garnku wymieszaj czosnek, miód, sos sojowy, oliwę z oliwek, mieloną paprykę i chili.
2. Krok
Kotlety umieść w naczyniu do marynaty i pozostaw do marynowania w lodówce co najmniej 2 godziny, najlepiej przez noc.
3. Krok
Przygotuj grill lub patelnię grillową i podgrzewaj do średniej temperatury.
4. Krok
Wyjmij kotlety z marynaty. Grilluj kotlety około 4-5 minut z każdej strony, aż będą ładnie brązowe.
5. Krok
Podawaj z świeżo posiekaną natką pietruszki.