REKLAMA
Źródło: FB: Recepty a rady do kuchyne I.
Kapusta biała zasmażana
Karmelizowana duszona kapusta świetnie pasuje do mięsa z knedlem.
REKLAMA
Składniki
porcje
5
- 1 szt kapusta biała
- 1 szt The Onion
- 4 łyżka stołowa smalec
- 3 łyżka stołowa cukier kryształ
- 100 ml Kiszenie octu
- 2 szt liść laurowy
- kruszony kminek
- sól i pieprz
- woda
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Kapustę głowiastą czyścimy, usuwamy głąbik i górne liście.
2. Krok
Kapustę ścieramy na tarce lub kroimy na cienkie makaroniki.
3. Krok
Cebulę kroimy w drobno i smażymy na tłuszczu do przezroczystości.
4. Krok
Dodajemy cukier do cebuli i pod ciągłym mieszaniem pozwalamy mu się skarmelizować.
5. Krok
Na końcu do cebuli dodajemy kapustę, wlewamy ocet i doprawiamy ją przyprawami.
6. Krok
Kapustę podsmażamy chwilę, a potem podlewamy wodą według potrzeb. Czas duszenia zależy od tego, czy chcemy, aby była miękka czy chrupiąca.