Źródło: botamochi from Getty Images
Kapuśniak
To jedna z tych zup, które robiłam niezliczoną ilość razy. Ten rodzaj kapuśniaku sprawia, że jestem szczęśliwa w zimowe dni i jest to danie, któremu nie brakuje ani smaku, ani wartości odżywczych.
Składniki
- 1 kawałek Mniejsza główka kapusty
- 1 kawałek Duże marchewki
- 1 kawałek Pietruszka
- 1 kawałek seler
- 150 gramy Angielski bekon
- 1 kawałek The Onion
- 2 Goździki Czosnek
- 2 Łyżki Masło
- sól, pieprz
- 11⁄2 litr Bulion
- 2 Łyżki Gładka mąka
- Gałązka pietruszki
Najnowsze ulotki
Procedura
Pokrój kapustę w cienki makaron. Nie martw się, może to być trochę trudne, ale rezultat jest tego wart. 2. Pokrój boczek na mniejsze kawałki i podsmaż na roztopionym maśle z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.
Dodaj startą marchewkę, pietruszkę i seler i smaż razem przez chwilę.
Następnie dodaj posiekaną kapustę. Dusić kapustę na średnim ogniu i mieszać od czasu do czasu, aby zapobiec przypaleniu.
Gdy kapusta będzie na wpół miękka, oprószyć ją mąką, wymieszać i zalać bulionem. Zupę doprawić solą i pieprzem.
Po ugotowaniu zagęścić zupę mieszanką wody i mąki i pozostawić do bulgotania. Podczas serwowania posypać posiekaną natką pietruszki.