Kapuśniak z młodej kapusty
Doskonała zupa do ogrzewania w chłodne jesienne dni.
Składniki
- 500 g pomidory
- 300 g kapusta biała
- 300 g ziemniaki
- 3 Marchewki
- 150 g groszek
- 4 szt Kurczak górne uda
- 4 szt Cebulki wiosenne
- Garść natka pietruszki
- sól i pieprz
- kruszony kminek
Najnowsze ulotki
Procedura
Pomidorów zanurzamy na 30 sekund w wrzącej wodzie, wyjmujemy i płuczemy pod zimną wodą. Obieramy i miąższ kroimy na małe kawałki.
Razem z pomidorami doprowadzamy udka z kurczaka do wrzenia, usuwając powstającą pianę. Kapustę czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy na kostkę. Dodajemy marchew, kapustę i ziemniaki do bulionu i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy solą, przyprawami i koprem.
Groch przemyjemy, białą część młodej cebuli pokroimy w kółka. Natkę pietruszki przemyjemy, osuszymy i liście pokroimy w paski. Do wywaru dodajemy młodą cebulę, natkę pietruszki, groch i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gdy udka są miękkie, obieramy z nich mięso i wracamy do zupy. Doprawiamy według potrzeby.