REKLAMA

Kapuśniak z młodej kapusty

Doskonała zupa do ogrzewania w chłodne jesienne dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g pomidory Dodano do
  • 300 g kapusta biała Dodano do
  • 300 g ziemniaki Dodano do
  • 3 Marchewki Dodano do
  • 150 g groszek Dodano do
  • 4 szt Kurczak górne uda Dodano do
  • 4 szt Cebulki wiosenne Dodano do
  • Garść natka pietruszki Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • kruszony kminek Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Pomidorów zanurzamy na 30 sekund w wrzącej wodzie, wyjmujemy i płuczemy pod zimną wodą. Obieramy i miąższ kroimy na małe kawałki.

2. Krok

Razem z pomidorami doprowadzamy udka z kurczaka do wrzenia, usuwając powstającą pianę. Kapustę czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy na kostkę. Dodajemy marchew, kapustę i ziemniaki do bulionu i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy solą, przyprawami i koprem.

3. Krok

Groch przemyjemy, białą część młodej cebuli pokroimy w kółka. Natkę pietruszki przemyjemy, osuszymy i liście pokroimy w paski. Do wywaru dodajemy młodą cebulę, natkę pietruszki, groch i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gdy udka są miękkie, obieramy z nich mięso i wracamy do zupy. Doprawiamy według potrzeby.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy