REKLAMA

Kapuśniak z młodej kapusty

Doskonała zupa do ogrzewania w chłodne jesienne dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g pomidory Dodano do
  • 300 g kapusta biała Dodano do
  • 300 g ziemniaki Dodano do
  • 3 Marchewki Dodano do
  • 150 g groszek Dodano do
  • 4 szt Kurczak górne uda Dodano do
  • 4 szt Cebulki wiosenne Dodano do
  • Garść natka pietruszki Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • kruszony kminek Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Pomidorów zanurzamy na 30 sekund w wrzącej wodzie, wyjmujemy i płuczemy pod zimną wodą. Obieramy i miąższ kroimy na małe kawałki.

2. Krok

Razem z pomidorami doprowadzamy udka z kurczaka do wrzenia, usuwając powstającą pianę. Kapustę czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy na kostkę. Dodajemy marchew, kapustę i ziemniaki do bulionu i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy solą, przyprawami i koprem.

3. Krok

Groch przemyjemy, białą część młodej cebuli pokroimy w kółka. Natkę pietruszki przemyjemy, osuszymy i liście pokroimy w paski. Do wywaru dodajemy młodą cebulę, natkę pietruszki, groch i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gdy udka są miękkie, obieramy z nich mięso i wracamy do zupy. Doprawiamy według potrzeby.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy