:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Hf_56pbmxGbFbOrED4_P/567f9997ebe9332efeefc45adfa70e.jpeg)
Źródło: foxysgraphic from Canva
Kapuściana zupa z brukselki
Ta zupa jest pełna smaku i bardzo pożywna. Jest idealna na chłodne zimowe wieczory lub jako lekki obiad. Dzięki brukselce i marchwi jest bogata w witaminy i błonnik, więc nie tylko jest smaczna, ale też zdrowa.
Składniki
- 300 g Brukselka
- 2 szt Marchewki
- 1 szt The Onion
- 2 łyżeczki oliwa z oliwek
- 1 Puchar Bulion warzywny
- 1 łyżeczka Sól
- 11⁄2 łyżeczki świeżo mielony czarny pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Umyj i osusz brukselkę. Obierz marchew i cebulę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę, którą kroimy w cienkie paski.
Dodajemy brukselkę i marchewkę pokrojoną w cienkie plastry i smażymy do złoconego koloru.
Dodajemy rosół i gotujemy przykryte na średnim ogniu przez około 20 minut, lub do momentu aż warzywa będą miękkie.
Wszystko przekładamy do miksera i miksujemy do gładkości.
Dodajemy sól i pieprz do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy ją rozcieńczyć bulionem.
Podawać na ciepło z grzankami.