Źródło: Pixabay: mdiaz9
Kandyzowane jabłka jak na jarmarku bożonarodzeniowym
Kandyzowane jabłka są wielkim hitem na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Ten przepis jest wynikiem wielu prób, mojej chęci eksperymentowania i pragnienia znalezienia idealnej równowagi między słodyczą cukru a chrupiącym jabłkiem. Mam nadzieję, że przygotowanie i delektowanie się nim sprawi Ci tyle radości, co mnie.
Składniki
- 6 mały jabłko
- 400 g cukier
- 200 ml woda
- Kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
- 6 Drewniane kije
- Dekoracje, takie jak posypka cukrowa, okruchy herbatników
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować kandyzowane jabłka, należy je dokładnie umyć i osuszyć. Usuń szypułki i zamiast nich wbij w jabłka drewniane patyczki. Wbijanie patyczków jest szczególnie łatwe, jeśli wcześniej wywiercisz mały otwór za pomocą szpikulca do szaszłyków.
Umieść cukier i wodę w dużym rondlu i doprowadź do wrzenia, stale mieszając. Ważne jest, aby nie przerywać mieszania, w przeciwnym razie cukier spali się i zrujnuje cały przepis. Zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj na wolnym ogniu, aż uzyskasz średnio gęsty syrop. Osobiście lubię używać termometru kuchennego, aby uzyskać idealną konsystencję syropu. Optymalna temperatura to około 145-150°C, czyli tak zwany etap "twardych pęknięć".
Zdjąć z ognia, dodać barwnik spożywczy i dobrze wymieszać. Ten krok jest opcjonalny i tylko dla tych, którzy chcą uzyskać określony kolor. Ja zwykle go pomijam, ponieważ uważam, że złoty karmelowy kolor cukru jest wystarczająco ładny.
Zanurzać jabłka pojedynczo w syropie i całkowicie obtoczyć. Powlekanie musi być wykonane szybko, ponieważ syrop twardnieje bardzo szybko, gdy tylko ostygnie.
Opcjonalnie udekoruj kandyzowane jabłka i umieść je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, aż polewa cukrowa stwardnieje. Ciesz się kandyzowanymi jabłkami sprzedawanymi na jarmarku bożonarodzeniowym!