Źródło: tvirbickis from Getty Images
Kanapka z dynią
Ta zdrowa kanapka z dynią świetnie nadaje się na śniadanie lub po prostu na podwieczorek.
Składniki
- 1 kg dynia
- 500 g Mąka półgruboziarnista
- 1 Łyżki Proszek do pieczenia
- 200 g Cukier
- 1 kawałek cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3 kawałek jajka
- 100 ml Olej roślinny
- 150 ml Mleko
- 1 Łyżka Cynamon
- masło
- gruboziarnista mąka do wypełnienia formy
Najnowsze ulotki
Procedura
Umyj dynię, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Wybierz mniejsze dynie, są słodsze i mniej włókniste.
Umieść dynię w naczyniu do pieczenia, przykryj folią i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut lub do miękkości. Para z pieczenia sprawi, że będzie wyjątkowo miękka.
W międzyczasie w dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól i cynamon.
Upieczoną dynię ostudzić, a następnie obrać i zmiksować na puree.
Dodaj jajka, olej i mleko do puree z dyni i dobrze wymieszaj. Dodaj tę mieszankę do suchych składników i ponownie dobrze wymieszaj.
Formę wysmarować masłem, oprószyć grubą mąką i wlać do niej ciasto.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Kanapka jest gotowa, gdy po wbiciu w nią szpikulca wychodzi sucha. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, ponieważ kanapka może pęknąć.
Pozostaw kanapkę do ostygnięcia, a następnie odwróć ją na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ta kanapka z dynią świetnie nadaje się jako tost śniadaniowy lub po prostu do herbaty.