REKLAMA

Źródło: Halamka from Getty Images

Kakaowe ciasto linzer

Przepis na kakaowe ciasto linzer.

REKLAMA

Składniki

porcje
70
  • 500 g Gładka mąka Dodano do
  • 200 g Kasza manna cukier Dodano do
  • 300 g Masło Dodano do
  • 2 kawałek jajko Dodano do
  • 50 g Kakao Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 Łyżka Proszek do pieczenia Dodano do
  • Marmolada dla połączenia Dodano do
  • Cukier do posypania Dodano do
  • Czekolada do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

140 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj wszystkie składniki na stolnicę. Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać.

2. Krok

Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i staraj się wyrabiać ciasto tak szybko, jak to możliwe, aby masło się nie rozpuściło.

3. Krok

Następnie dodać jajka. Ogólnie rzecz biorąc, ważne jest, aby nie wyrabiać ciasta bardziej niż to konieczne, aby uzyskać najlepszą kruchość ciasta.

4. Krok

Wyrobić ciasto na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin.

5. Krok

Po odpoczynku rozwałkować ciasto na posypanym mąką wałku do grubości około 3 mm i wyciąć krążki.

6. Krok

Piec przez 10-12 minut w temperaturze 180°C, aż ciasteczka będą lekko złote. Pozostawić do ostygnięcia.

7. Krok

Następnie posmaruj je dżemem, posyp cukrem i polej czekoladą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy