Źródło: Halamka from Getty Images
Kakaowe ciasto linzer
Przepis na kakaowe ciasto linzer.
Składniki
- 500 g Gładka mąka
- 200 g Kasza manna cukier
- 300 g Masło
- 2 kawałek jajko
- 50 g Kakao
- szczypta soli
- 1 Łyżka Proszek do pieczenia
- Marmolada dla połączenia
- Cukier do posypania
- Czekolada do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj wszystkie składniki na stolnicę. Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać.
Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i staraj się wyrabiać ciasto tak szybko, jak to możliwe, aby masło się nie rozpuściło.
Następnie dodać jajka. Ogólnie rzecz biorąc, ważne jest, aby nie wyrabiać ciasta bardziej niż to konieczne, aby uzyskać najlepszą kruchość ciasta.
Wyrobić ciasto na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Po odpoczynku rozwałkować ciasto na posypanym mąką wałku do grubości około 3 mm i wyciąć krążki.
Piec przez 10-12 minut w temperaturze 180°C, aż ciasteczka będą lekko złote. Pozostawić do ostygnięcia.
Następnie posmaruj je dżemem, posyp cukrem i polej czekoladą.