Źródło: Eucalyptys from Getty Images
Jogurtowe ciasto z truskawkami
Słodkie i wilgotne ciasto, idealne na letnie popołudnie. Delikatne jogurtowe ciasto komponuje się doskonale z soczystymi, słodko-kwasowymi truskawkami.
Składniki
Ciasto
- 200 g Mąka pszenna
- 100 g cukier
- 2 Sztuka jajka
- 150 ml Jogurt naturalny
- 100 g masło
- 1 szczypta Soda oczyszczona
Nadzienie
- 500 g truskawki
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Przygotujemy ciasto. Mąkę, cukier, sodę oczyszczoną mieszamy w jednym naczyniu. W drugim naczyniu miksujemy jajka z jogurtem a następnie dodajemy stopione masło.
Połącz składniki z obu naczyń i dokładnie wymieszaj.
Polóż ciasto na blaszce, na której upiecze się ciasto, następnie ułóż na nim obrane truskawki.
Pieczemy ciasto przez około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, wbijając patyczek - powinien wyjść suchy.
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Możemy podawać samodzielnie lub z dodatkiem śmietany czy lody waniliowe.