REKLAMA

Źródło: Eucalyptys from Getty Images

Jogurtowe ciasto z truskawkami

Słodkie i wilgotne ciasto, idealne na letnie popołudnie. Delikatne jogurtowe ciasto komponuje się doskonale z soczystymi, słodko-kwasowymi truskawkami.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto

  • 200 g Mąka pszenna Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 2 Sztuka jajka Dodano do
  • 150 ml Jogurt naturalny Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 1 szczypta Soda oczyszczona Dodano do

Nadzienie

  • 500 g truskawki Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

2. Krok

Przygotujemy ciasto. Mąkę, cukier, sodę oczyszczoną mieszamy w jednym naczyniu. W drugim naczyniu miksujemy jajka z jogurtem a następnie dodajemy stopione masło.

3. Krok

Połącz składniki z obu naczyń i dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Polóż ciasto na blaszce, na której upiecze się ciasto, następnie ułóż na nim obrane truskawki.

5. Krok

Pieczemy ciasto przez około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, wbijając patyczek - powinien wyjść suchy.

6. Krok

Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Możemy podawać samodzielnie lub z dodatkiem śmietany czy lody waniliowe.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy