Japońskie ciasteczka mochi
Mochi to tradycyjne japońskie ciasteczka wytwarzane z słodkiego ciasta ryżowego. Są wypełnione różnymi nadzieniami.
Składniki
- 120 g Gorące pełne mleko
- 30 g cukier
- 4 g olej
- 1 g sól
- 80 g mąka ryżowa
- 200 g wysuszony kokos
- ciepła woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Suszonego kokosa mieszamy z gorącą wodą.
Źródło: Youtube
Odstawiamy kokos na godzinę, a następnie odcedzamy go przez sitko. Możemy go delikatnie docisnąć łyżką.
Źródło: Youtube
Dusimy kokos pod przykryciem na parze przez 30 minut.
Źródło: Youtube
Do gorącego mleka wsypujemy cukier, sól i dolewamy olej.
Źródło: Youtube
Do mleka dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy.
Źródło: Youtube
Do miski wsypujemy kleistą mąkę ryżową i zalewamy ją mlekiem.
Źródło: Youtube
Powstałą kaszę nalewamy na patelnię i gotujemy na małym ogniu do zastygnięcia.
Źródło: Youtube
Tak wygląda zastygnięte ciasto.
Źródło: Youtube
Podzielimy koszyk na 4 części.
Źródło: Youtube
Zwilżamy ręce, aby ciasto nie przywierało do nich.
Do każdej części ręcznie zawijamy czerwoną pastę z fasoli.
Źródło: Youtube
Obwijamy mochi w kokosie.
Źródło: Youtube