:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uwOwc-n0JaXWYcBqJiMi/cc127731ff045550f032ae0dd5bec4.jpeg)
Japońskie ciasteczka mochi
Mochi to tradycyjne japońskie ciasteczka wytwarzane z słodkiego ciasta ryżowego. Są wypełnione różnymi nadzieniami.
Składniki
- 120 g Gorące pełne mleko
- 30 g cukier
- 4 g olej
- 1 g sól
- 80 g mąka ryżowa
- 200 g wysuszony kokos
- ciepła woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Suszonego kokosa mieszamy z gorącą wodą.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uwOwc-n0JaXWYcBqJiMi/90f3d3b808d7a99ac0b6ad871c936c.jpeg)
Źródło: Youtube
Odstawiamy kokos na godzinę, a następnie odcedzamy go przez sitko. Możemy go delikatnie docisnąć łyżką.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uwOwc-n0JaXWYcBqJiMi/548f692fea35551496911bfb137d27.jpeg)
Źródło: Youtube
Dusimy kokos pod przykryciem na parze przez 30 minut.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uwOwc-n0JaXWYcBqJiMi/60799f3c86e5858a7b516e6fcc2b7f.jpeg)
Źródło: Youtube
Do gorącego mleka wsypujemy cukier, sól i dolewamy olej.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uwOwc-n0JaXWYcBqJiMi/3a20cd49d3fac8b65a3cc6f5247dae.jpeg)
Źródło: Youtube
Do mleka dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uwOwc-n0JaXWYcBqJiMi/707510ccfac9fbbe95b9828ba3a89e.jpeg)
Źródło: Youtube
Do miski wsypujemy kleistą mąkę ryżową i zalewamy ją mlekiem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uwOwc-n0JaXWYcBqJiMi/ca2df44a042451dfcc38701eacbafa.jpeg)
Źródło: Youtube
Powstałą kaszę nalewamy na patelnię i gotujemy na małym ogniu do zastygnięcia.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uwOwc-n0JaXWYcBqJiMi/9a4ef28a96d0f23a0bb0ccc393249e.jpeg)
Źródło: Youtube
Tak wygląda zastygnięte ciasto.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uwOwc-n0JaXWYcBqJiMi/8b312d37d6f60aaaa1a9665570fd71.jpeg)
Źródło: Youtube
Podzielimy koszyk na 4 części.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uwOwc-n0JaXWYcBqJiMi/0ab8f75c6923df248d1e3a13866b25.jpeg)
Źródło: Youtube
Zwilżamy ręce, aby ciasto nie przywierało do nich.
Do każdej części ręcznie zawijamy czerwoną pastę z fasoli.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uwOwc-n0JaXWYcBqJiMi/b618fe90ed3ac57d1cfe2105b6f64a.jpeg)
Źródło: Youtube
Obwijamy mochi w kokosie.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uwOwc-n0JaXWYcBqJiMi/aa8c05b1dc69914fbbad5cbe7865cd.jpeg)
Źródło: Youtube