REKLAMA

Źródło: fascinadora from Canva

Jak zrobić zakwas żytni

Przepis jak przygotować zakwas żytni w domu. Zakwas na bazie żyta to kluczowy składnik, który nadaje pieczywu charakterystycznego, kwasowego smaku i czyni je bardziej sycącym.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 100 g żytniej mąki Dodano do
  • Ciepła przegotowana woda Dodano do
  • Słoik o pojemności jedna litra Dodano do
REKLAMA

Procedura

360 min.
1. Krok

Najpierw należy oczyścić słoik - ważne jest, by był absolutnie czysty, aby uniknąć rozwoju niepożądanych bakterii. Sam zawsze dodatkowo przepłukuję słoik wrzątkiem.

2. Krok

Następnie umieść 2 łyżki mąki w słoiku i zalej ją ciepłą (lecz nie gorącą!) wodą. Wskażnik jest taki, żeby woda była jedynie lekko cieplejsza od temperatury ciała. Woda powinna przykryć mąkę.

3. Krok

Mieszankę dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek. Słoik przykryj np. gazą - nie powinien być szczelnie zamknięty.

4. Krok

Słoik z zakwasem odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Ja zawsze stawiam go w pobliżu kaloryfera.

5. Krok

Po 24 godzinach powinny pojawić się pierwsze bąbelki - oznaka, że zakwas zaczyna pracować. Co 24 godziny należy dodawać kolejne dwie łyżki mąki i trochę ciepłej wody, a następnie całość dokładnie wymieszać.

6. Krok

Procedurę powtarzaj przez 4-5 dni. Gdy zakwas będzie miał przyjemny, kwaskowy zapach i będzie pełen bąbelków, jest gotowy do użycia.

7. Krok

Pamiętaj, aby po każdym użyciu zakwasu znowu go odżywić, dodając mąkę i wodę, i pozostawiając go do fermentacji na kolejne 24 godziny. Pamiętaj też, że zakwas powinien być przechowywany w lodówce, aby jego działanie było spowolnione.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy