Źródło: Pixabay
Jak zrobić prosty flan ze świeżych truskawek?
Flan truskawkowy to klasyczne danie deserowe, idealne na wiosenne i letnie spotkania. Kruche ciasto wypełnione soczystym kremem i zwieńczone świeżymi truskawkami to przepyszne połączenie smaku, tekstury i koloru. Niezależnie od tego, czy planujesz piknik, czy klasycznie nakryty stół, ten orzeźwiający flan z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach.
Składniki
Słodkie ciasto:
- 200 gms Mąka uniwersalna
- 100 gms niesolone masło
- 50 gms semolina cukier
- 1 jajko
Nadzienie kremowe:
- 1 strąk wanilii
- 600 ml Pełnotłuste mleko
- 6 żółtka jaj
- 140 gms semolina cukier
Polewa:
- 400 gms świeże truskawki
- 4 łyżka stołowa dżem truskawkowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od połączenia mąki i masła, aż do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodaj cukier i jajko i ugniataj, aż utworzy się ciasto.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do flanu, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C, a następnie piecz ciasto przez 15 minut. Usuń fasolę do pieczenia i piecz przez kolejne 10 minut na złoty kolor.
Podzielić laskę wanilii na pół i włożyć do rondla z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia.
Ubij żółtka i cukier na kremową masę. Wlać wrzące mleko do masy jajecznej, ciągle ubijając do uzyskania gładkiej konsystencji. Umieścić z powrotem na patelni i delikatnie gotować, aż krem zgęstnieje.
Po ostygnięciu wlać krem do przygotowanej formy.
Ułóż świeże truskawki na wierzchu kremu.
W małym rondelku podgrzej dżem truskawkowy, aż stanie się płynny i posmaruj nim truskawki.
Pozostaw flan do ostygnięcia przed podaniem. Ciesz się tym pysznie kremowym flanem truskawkowym z najbliższymi.