Źródło: Pixabay
Jak zrobić jajka na grzance z masłem?
Szukasz prostego, ale pysznego przepisu na śniadanie lub brunch? Wypróbuj nasze Smashed Eggs! Są to jajka na twardo utłuczone z aromatyczną mieszanką masła i posypane szczypiorkiem, idealne do podania na tostach. Są niezwykle łatwe w przygotowaniu i będą hitem dla całej rodziny.
Składniki
- 8 jajka
- 4 łyżki Niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- 1⁄4 filiżanka Posiekanego świeżego szczypiorku
- Sól i pieprz, do smaku
- 4 plastry Rustykalnego chleba tostowego
- Dodatkowy szczypiorek do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Umieść jajka w dużym garnku i zalej zimną wodą na głębokość 1 cala. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Po zagotowaniu przykryj garnek i zdejmij go z ognia. Pozostaw jajka w gorącej wodzie na 9 minut.
Po 9 minutach spuść gorącą wodę z garnka i napełnij go zimną wodą. Pozwól jajkom ostygnąć w wodzie przez około 10 minut.
Obierz jajka i umieść każde z nich w misce.
Użyj widelca, aby rozbić jajka na kawałki, ale nie przesadzaj z mieszaniem. Nadal chcesz mieć ładne, grube kawałki jajka.
W osobnej misce wymieszaj masło i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj masło do jajek i delikatnie wymieszaj, aż wszystko się połączy. W razie potrzeby dostosuj przyprawy.
Na każdą kromkę chleba tostowego nałożyć obfitą ilość rozbełtanych jajek. Udekorować dodatkowym szczypiorkiem.
Podawać rozbełtane jajka na ciepło lub w temperaturze pokojowej.