REKLAMA

Źródło: Pixabay

Jak zrobić jajka na grzance z masłem?

Szukasz prostego, ale pysznego przepisu na śniadanie lub brunch? Wypróbuj nasze Smashed Eggs! Są to jajka na twardo utłuczone z aromatyczną mieszanką masła i posypane szczypiorkiem, idealne do podania na tostach. Są niezwykle łatwe w przygotowaniu i będą hitem dla całej rodziny.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 8 jajka Dodano do
  • 4 łyżki Niesolonego masła w temperaturze pokojowej Dodano do
  • 14 filiżanka Posiekanego świeżego szczypiorku Dodano do
  • Sól i pieprz, do smaku Dodano do
  • 4 plastry Rustykalnego chleba tostowego Dodano do
  • Dodatkowy szczypiorek do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Umieść jajka w dużym garnku i zalej zimną wodą na głębokość 1 cala. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Po zagotowaniu przykryj garnek i zdejmij go z ognia. Pozostaw jajka w gorącej wodzie na 9 minut.

2. Krok

Po 9 minutach spuść gorącą wodę z garnka i napełnij go zimną wodą. Pozwól jajkom ostygnąć w wodzie przez około 10 minut.

3. Krok

Obierz jajka i umieść każde z nich w misce.

4. Krok

Użyj widelca, aby rozbić jajka na kawałki, ale nie przesadzaj z mieszaniem. Nadal chcesz mieć ładne, grube kawałki jajka.

5. Krok

W osobnej misce wymieszaj masło i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.

6. Krok

Dodaj masło do jajek i delikatnie wymieszaj, aż wszystko się połączy. W razie potrzeby dostosuj przyprawy.

7. Krok

Na każdą kromkę chleba tostowego nałożyć obfitą ilość rozbełtanych jajek. Udekorować dodatkowym szczypiorkiem.

8. Krok

Podawać rozbełtane jajka na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy