Jak zrobić ciasto do pizzy
To zakwaszone ciasto na pizzę jest proste w przygotowaniu. Piękno tego przepisu polega na tym, że można go przygotować nawet 3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Oznacza to, że zawsze możesz mieć gotowe ciasto na szybką pizzę.
Składniki
- 500 g mąka samozbrylająca
- 1 łyżka stołowa sól
- 1 łyżka Cukier
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 325 ml ciepłej wody
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce wymieszaj mąkę i cukier.
W małym kubku wymieszaj drożdże z 50 ml ciepłej wody. Pozostaw na kilka minut do pracy.
Do miski z mąką dodaj oliwę z oliwek i resztę ciepłej wody. Dodaj aktywne drożdże i zacznij mieszać.
Mieszaj rękami lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta przez około 5-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Po skończeniu mieszania ciasta w misce, przykryj je ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia przez 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Po godzinie zagnieć ciasto rękami i podziel na 4 części. Każdy kawałek ciasta uformuj w kulę i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Możesz to często użyć od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.