REKLAMA

Jak zrobić ciasto do pizzy

To zakwaszone ciasto na pizzę jest proste w przygotowaniu. Piękno tego przepisu polega na tym, że można go przygotować nawet 3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Oznacza to, że zawsze możesz mieć gotowe ciasto na szybką pizzę.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 1 łyżka stołowa sól Dodano do
  • 1 łyżka Cukier Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 325 ml ciepłej wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę i cukier.

2. Krok

W małym kubku wymieszaj drożdże z 50 ml ciepłej wody. Pozostaw na kilka minut do pracy.

3. Krok

Do miski z mąką dodaj oliwę z oliwek i resztę ciepłej wody. Dodaj aktywne drożdże i zacznij mieszać.

4. Krok

Mieszaj rękami lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta przez około 5-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.

5. Krok

Po skończeniu mieszania ciasta w misce, przykryj je ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia przez 1 godzinę w ciepłym miejscu.

6. Krok

Po godzinie zagnieć ciasto rękami i podziel na 4 części. Każdy kawałek ciasta uformuj w kulę i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

7. Krok

Możesz to często użyć od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy