REKLAMA
Źródło: Elena Safonova from Canva
Jak zrobić chałwę
Halva jest bogata w składniki odżywcze, o smacznie słodkim smaku i dobrej teksturze. Najbardziej lubię smak sezamu, który nadaje tej idei wyjątkowość.
REKLAMA
Składniki
porcje
20
- 500 g Sezam
- 300 g Miód
- 150 ml woda
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Sezam obsmażamy na suchej patelni, aż zmieni kolor na złoty.
2. Krok
Pozostawiamy uprażony sezam do ostygnięcia.
3. Krok
Mieszać miód z wodą i szczyptą soli. Gotuj wszystko razem, aż masa zgęstnieje.
4. Krok
Do zgęstniałej mieszaniny dodajemy sezam i wszystko mieszamy.
5. Krok
Gotową mieszankę wylewamy na natłuszczoną blaszkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
6. Krok
Kiedy halwa jest schłodzona, możemy ją pokroić i podawać.