REKLAMA

Źródło: Elena Safonova from Canva

Jak zrobić chałwę

Halva jest bogata w składniki odżywcze, o smacznie słodkim smaku i dobrej teksturze. Najbardziej lubię smak sezamu, który nadaje tej idei wyjątkowość.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 500 g Sezam Dodano do
  • 300 g Miód Dodano do
  • 150 ml woda Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Sezam obsmażamy na suchej patelni, aż zmieni kolor na złoty.

2. Krok

Pozostawiamy uprażony sezam do ostygnięcia.

3. Krok

Mieszać miód z wodą i szczyptą soli. Gotuj wszystko razem, aż masa zgęstnieje.

4. Krok

Do zgęstniałej mieszaniny dodajemy sezam i wszystko mieszamy.

5. Krok

Gotową mieszankę wylewamy na natłuszczoną blaszkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

6. Krok

Kiedy halwa jest schłodzona, możemy ją pokroić i podawać.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy