REKLAMA

Źródło: Svittlana from Getty Images

Jak ugotować kaszę jęczmienną

Kasza jęczmienna jest jednym z najzdrowszych i najbardziej sycących produktów na naszych stołach. Ugotować ją można w różny sposób. Oto prosty i szybki przepis.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 200 g kaszy jęczmiennej Dodano do
  • 500 ml wody Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Zacznij od wymytia kaszy. Należy ją przelać zimną wodą i delikatnie zamieszać. Powtarzaj czynność, aż woda będzie prawie czysta.

2. Krok

Wlej wodę do garnka, dodaj sól i zagotuj.

3. Krok

Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej kaszę. Po chwili zmniejsz ogień tak, by woda delikatnie bulgotała.

4. Krok

Gotuj kaszę około 20 minut, aż wchłonie całą wodę. Pamiętaj, aby nie mieszać kaszy podczas gotowania.

5. Krok

Po ugotowaniu, odstaw kaszę na 5 minut pod przykryciem, aby 'doszła'.

6. Krok

Po tym czasie kasza jest gotowa do podania. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy