REKLAMA
Źródło: Svittlana from Getty Images
Jak ugotować kaszę jęczmienną
Kasza jęczmienna jest jednym z najzdrowszych i najbardziej sycących produktów na naszych stołach. Ugotować ją można w różny sposób. Oto prosty i szybki przepis.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 500 ml wody
- 1 szczypta sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Zacznij od wymytia kaszy. Należy ją przelać zimną wodą i delikatnie zamieszać. Powtarzaj czynność, aż woda będzie prawie czysta.
2. Krok
Wlej wodę do garnka, dodaj sól i zagotuj.
3. Krok
Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej kaszę. Po chwili zmniejsz ogień tak, by woda delikatnie bulgotała.
4. Krok
Gotuj kaszę około 20 minut, aż wchłonie całą wodę. Pamiętaj, aby nie mieszać kaszy podczas gotowania.
5. Krok
Po ugotowaniu, odstaw kaszę na 5 minut pod przykryciem, aby 'doszła'.
6. Krok
Po tym czasie kasza jest gotowa do podania. Smacznego!