Jak przyrządzić królika
Przepis wymyśliłam sama, ponieważ moja wnuczka nie chce jeść warzyw, a w ten sposób je zjadła 😉 Sos jest delikatny i smakował bardzo 😃 Jedną nogę nie odchudziłam na zdjęciu 😉
Składniki
- 1 Królik domowy
- 1 szt The Onion
- 2 szt marchewki
- 2 szt Pietruszka
- 4 szt ząbki czosnku
- 3 łyżka stołowa Czosnkowy dip
- 200 g śmietana do smaku
- Sól
- mielony Czarny pieprz
- Czerwony Papryka wędzona
- przyprawy do kurczaka
Najnowsze ulotki
Procedura
Zająca dzielimy, usuwamy kości, używamy nóg i pleców. (Z żeberek ugotujemy zupę.) Wkładamy do brytfanny i posypujemy solą, papryką, czarnymi przyprawami i na kurczaka.
Warzywa kroimy w talarki na zając, cebulę, marchewkę, pietruszkę i czosnek dodajemy również. Dodajemy dip i słodki sos i przyprawę na rosoł. Zalewamy wodą i pieczemy z pokrywką w piekarniku na około 1h / 205 st.
Obserwujemy i podlewamy wodą w razie potrzeby.
Gdy ugotowany, wybieramy królika do miski i usuwamy kości, kroimy na kawałki. Warzywa z sokiem i smaczną śmietaną blendujemy na gładki sos, uważaj, nie zapomnij wyjąć saszetki z przyprawami.
Do garnka wrzucamy pokrojonego królika, zalewamy warzywnym sosem, dodajemy wodę według potrzeb, aby nie było zbyt gęste, a następnie gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy papryką, solą, a kto chce - może dodać vegetę.
Podajemy z kaszą. Ale dodatek może być różny. Smacznego!