Źródło: Pixabay: moerschy
Jak przygotować klasyczny koktajl szampański
Szampański koktajl to uosobienie wyrafinowania! Ta kombinacja smaków jest tak satysfakcjonująca, a każdy łyk zapewnia smak, który jest zarówno rześki, jak i gładki.
Składniki
- 1 Kostka cukru (na porcję)
- Angostura bitters, do smaku
- 1 butelka Szampana Brut (lub innego wytrawnego wina musującego)
- 6 plastry Cytryny
- 6 Wiśnie maraschino
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotowania należy rozpocząć od schłodzenia kieliszków do szampana. Niewątpliwie poprawi to temperaturę serwowanego koktajlu, ponieważ doświadczenie nauczyło mnie, że im zimniej, tym lepiej, jeśli chodzi o wino musujące.
Umieść jedną kostkę cukru na dnie każdego kieliszka do szampana. Osobiste doświadczenie często wskazuje, że jedna kostka cukru jest w sam raz, ale można dodać więcej lub mniej według własnego gustu.
Skrop każdą kostkę cukru kilkoma szczyptami bitteru Angostura. Goryczki nie są tylko na pokaz; dodają one złożonej głębi smaku, która naprawdę podkreśla wyjątkowe właściwości szampana.
Powoli napełnij kieliszek szampanem, uważając, aby nie napełnić go do końca, pozostawiając miejsce na dekoracje. Jako wieloletni mikser muszę powiedzieć, że należy zachować ostrożność, ponieważ szampan jest gazowany i łatwo go rozlać.
Przekręć plasterek cytryny, aby uwolnić trochę soku, a następnie wrzuć go do kieliszka. Dodanie tego orzeźwiającego cytrusowego smaku do szampana stworzy wysublimowaną mieszankę.
Na koniec dodaj wiśnię do każdej szklanki. Wiśnia wnosi subtelną słodycz, kontrastującą z szampanem i bittersami, dzięki czemu koktajl jest zrównoważony i zachwycający.