REKLAMA

Źródło: lynnebeclu from Getty Images Signature

Jajka po florencku

Jajka po florencku to jedno z mojego ulubionych śniadań. Przygotowałam je wiele razy, a smak delikatnie pochodzonymi jajkami na kremowym sosie szpinakowym i kruchym tostowym udało mi się za każdym razem osiągnąć. Idealnie sprawdza się na weekendowe śniadanie!

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 4 ks jajka Dodano do
  • 1 ks duża garść świeżego szpinaku Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 2 łyżki śmietany Dodano do
  • 4 ks tosty Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. W międzyczasie umyj szpinak i osusz go. To ważne, aby szpinak był dobrze osuszony, dzięki czemu nie wprowadzimy dodatkowej wody do naszego dania, co mogłoby wpłynąć na końcowy smak.

2. Krok

Na patelni rozgrzej masło i dodaj umyty szpinak. Smaż, aż szpinak zwiotczy, co zazwyczaj zajmuje około 5 minut. Upewnij się, że szpinak jest dobrze obsmażony, zbyt surowy szpinak nie będzie dobrze współgrał z resztą składników.

3. Krok

Gdy szpinak jest gotowy, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. To danie wymaga solidnego doprawienia, więc nie bój się dodać trochę więcej soli i pieprzu niż zazwyczaj.

4. Krok

Przełóż szpinak na tosty i ułóż na nich po dwa jajka. Włóż do piekarnika i piecz do momentu, aż białko zetnie się, a żółtko pozostanie płynne. U mnie zazwyczaj trwa to około 10 minut, ale wszystko zależy od piekarnika, więc radziłabym sprawdzać po upływie 7 minut.

5. Krok

Po wyjęciu z piekarnika jeszcze raz delikatnie dopraw. Jajka po florencku najlepiej smakują na gorąco, więc podawaj od razu po przygotowaniu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy