REKLAMA

Źródło: lynnebeclu from Getty Images Signature

Jajka po florencku

Jajka po florencku to jedno z mojego ulubionych śniadań. Przygotowałam je wiele razy, a smak delikatnie pochodzonymi jajkami na kremowym sosie szpinakowym i kruchym tostowym udało mi się za każdym razem osiągnąć. Idealnie sprawdza się na weekendowe śniadanie!

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 4 ks jajka Dodano do
  • 1 ks duża garść świeżego szpinaku Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 2 łyżki śmietany Dodano do
  • 4 ks tosty Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. W międzyczasie umyj szpinak i osusz go. To ważne, aby szpinak był dobrze osuszony, dzięki czemu nie wprowadzimy dodatkowej wody do naszego dania, co mogłoby wpłynąć na końcowy smak.

2. Krok

Na patelni rozgrzej masło i dodaj umyty szpinak. Smaż, aż szpinak zwiotczy, co zazwyczaj zajmuje około 5 minut. Upewnij się, że szpinak jest dobrze obsmażony, zbyt surowy szpinak nie będzie dobrze współgrał z resztą składników.

3. Krok

Gdy szpinak jest gotowy, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. To danie wymaga solidnego doprawienia, więc nie bój się dodać trochę więcej soli i pieprzu niż zazwyczaj.

4. Krok

Przełóż szpinak na tosty i ułóż na nich po dwa jajka. Włóż do piekarnika i piecz do momentu, aż białko zetnie się, a żółtko pozostanie płynne. U mnie zazwyczaj trwa to około 10 minut, ale wszystko zależy od piekarnika, więc radziłabym sprawdzać po upływie 7 minut.

5. Krok

Po wyjęciu z piekarnika jeszcze raz delikatnie dopraw. Jajka po florencku najlepiej smakują na gorąco, więc podawaj od razu po przygotowaniu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy