Źródło: Pixabay
Jajecznica po francusku
Jajecznica po francusku to smaczne i zarazem proste danie śniadaniowe. Od tradycyjnej jajecznicy różni się dodatkiem kawałków chrupiącego boczku i aromatycznych ziół prowansalskich. Idealne na leniwe, weekendowe poranki.
Składniki
- 4 jajka
- 100 g boczku
- 1 Łyżka masla
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- bagietka do podania
Najnowsze ulotki
Procedura
Boczek pokrój na małe kawałki.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojony boczek i smaż go na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący.
W międzyczasie, w misce ubij jajka, dodaj sól, pieprz i przypraw ziołami prowansalskimi.
Gdy boczek jest gotowy, zdejmij patelnię z ognia, a następnie dodaj ubite jajka i szybko mieszaj, aby białka i żółtka się nie oddzieliły.
Smaż jajecznicę na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż jajka się ścięą. Pamiętaj, aby nie przesmażyć jajecznicy, powinna być miękka i kremowa.
Podawaj gorącą jajecznicę na kromkach bagietki.