REKLAMA

Źródło: Pixabay

Jajecznica po francusku

Jajecznica po francusku to smaczne i zarazem proste danie śniadaniowe. Od tradycyjnej jajecznicy różni się dodatkiem kawałków chrupiącego boczku i aromatycznych ziół prowansalskich. Idealne na leniwe, weekendowe poranki.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 4 jajka Dodano do
  • 100 g boczku Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodano do
  • bagietka do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Boczek pokrój na małe kawałki.

2. Krok

Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojony boczek i smaż go na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący.

3. Krok

W międzyczasie, w misce ubij jajka, dodaj sól, pieprz i przypraw ziołami prowansalskimi.

4. Krok

Gdy boczek jest gotowy, zdejmij patelnię z ognia, a następnie dodaj ubite jajka i szybko mieszaj, aby białka i żółtka się nie oddzieliły.

5. Krok

Smaż jajecznicę na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż jajka się ścięą. Pamiętaj, aby nie przesmażyć jajecznicy, powinna być miękka i kremowa.

6. Krok

Podawaj gorącą jajecznicę na kromkach bagietki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy