Źródło: Youtube
Jadalny bukiet na Dzień Matki z herbatników maślanych
Niezwykły bukiet maślanych ciasteczek będzie pięknym i smacznym prezentem na Dzień Matki
Składniki
- 1 filiżanka Zwykła mąka
- 1 filiżanka cukier
- 1 filiżanka Zmiękczone masło pokrojone w kostkę
- 1 jajko
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować ciasteczka maślane: wymieszaj wszystkie suche składniki w misce. W innej misce wymieszaj masło z cukrem na gładką masę. Dodaj jajko i wymieszaj. Partiami mieszaj suchą mieszankę z mokrą. Dobrym pomysłem jest włożenie ciasta do lodówki przed rozpoczęciem pracy. Następnie rozwałkuj ciasto i wytnij 6 części (kwiatów). Piecz przez 12 minut w temperaturze 180C, aż zaczną nabierać złotego koloru.
Dekorowanie: wbij szpikulec w ostudzone ciastka, aby odwzorować łodygi kwiatów i ułatwić pracę z ciastkami podczas kolorowania. Udekoruj ciastka lukrem według własnego uznania. Wskazówki dotyczące dekorowania można znaleźć w załączonym filmie. Po wyschnięciu lukru, kwiaty można zawinąć w ozdobny papier i przewiązać wstążką.