REKLAMA
Jabłkowy placek z orzechami
Zapach jabłek, orzechów i cynamonu jest nieodzowny z nadejściem jesieni. Upiecz ten pyszny placek również ty.
REKLAMA
Składniki
porcje
16
Koszyk
- 25 dkg Półgrube mięso
- 25 dkg Mąka pszenna
- 10 dkg cukru pudru
- 10 dkg Kryształowego cukru
- 20 dkg Tłuszcz
- 2 szt jajka
- 1 szt Proszek do pieczenia
- skórka cytrynowa
Zawartość
- 6 szt większe jabłka
- 10 dkg Prażone orzechy włoskie, światło owocu
- 1 szt cukier cynamonowy
- 1 szt cukier waniliowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Wszystkie składniki mieszamy na ciasto, które zostawiamy w lodówce co najmniej na pół godziny do odpoczynku. Następnie ciasto dzielimy na dwie połówki. Każdą z nich wałkujemy w prostokąt o wymiarach około 20x30 cm.
2. Krok
Trzemy jabłka na tarce, wyciskamy z nich sok i dodajemy zmielone orzechy, cynamon i wanilię. Distribuujemy na pierwszej warstwie ciasta i równo rozprowadzamy. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i nakłuwamy widelcem. Krawędzie dociskamy. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180°C.