REKLAMA

Jabłkowy placek z orzechami

Zapach jabłek, orzechów i cynamonu jest nieodzowny z nadejściem jesieni. Upiecz ten pyszny placek również ty.

REKLAMA

Składniki

porcje
16

Koszyk

  • 25 dkg Półgrube mięso Dodano do
  • 25 dkg Mąka pszenna Dodano do
  • 10 dkg cukru pudru Dodano do
  • 10 dkg Kryształowego cukru Dodano do
  • 20 dkg Tłuszcz Dodano do
  • 2 szt jajka Dodano do
  • 1 szt Proszek do pieczenia Dodano do
  • skórka cytrynowa Dodano do

Zawartość

  • 6 szt większe jabłka Dodano do
  • 10 dkg Prażone orzechy włoskie, światło owocu Dodano do
  • 1 szt cukier cynamonowy Dodano do
  • 1 szt cukier waniliowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Wszystkie składniki mieszamy na ciasto, które zostawiamy w lodówce co najmniej na pół godziny do odpoczynku. Następnie ciasto dzielimy na dwie połówki. Każdą z nich wałkujemy w prostokąt o wymiarach około 20x30 cm.

2. Krok

Trzemy jabłka na tarce, wyciskamy z nich sok i dodajemy zmielone orzechy, cynamon i wanilię. Distribuujemy na pierwszej warstwie ciasta i równo rozprowadzamy. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i nakłuwamy widelcem. Krawędzie dociskamy. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180°C.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy