REKLAMA

Źródło: fpwing from Getty Images

Jabłecznik z ciasta jogurtowego

Kruchy i smaczny jabłecznik, który jest prosty w przygotowaniu. Ciasto jest lekkie i puszyste dzięki użyciu jogurtu, a nadzienie z świeżych jabłek dodaje ciastu słodyczy i soczystości.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto

  • 2 Kubek jogurt Dodano do
  • 4 kubek mąka samozbrylająca Dodano do
  • 1 Łyżka proszek do pieczenia Dodano do
  • 80 g masło Dodano do
  • 80 g cukier Dodano do

Nadzienie

  • 4 szt jabłka Dodano do
  • 1 Łyżka Cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

2. Krok

Zmieszaj składniki na ciasto - jogurt, mąkę, cukier, masło i proszek do pieczenia. Wypracuj gładkie ciasto i odłóż je do lodówki na 20 minut.

3. Krok

W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na cienkie plasterki. Dodaj cynamon i wymieszaj.

4. Krok

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na smarowanej i obsypanej mąką blaszce. Równomiernie rozłóż na nim pokrojone jabłka.

5. Krok

Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe. Zanim podasz ciasto, pozwól mu ostygnąć i posyp cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy