REKLAMA

Źródło: 4u4me from Getty Images

Jabłecznik na kruchym cieście

Cudownie chrupiąca szarlotka, która wprost rozpływa się w ustach. Łatwa do przygotowania, doskonała na deser czy podwieczorek.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto

  • 400 g Mąka pszenna Dodano do
  • 150 g cukier puder Dodano do
  • 200 g masło Dodano do
  • 2 Sztuka jaja Dodano do

Nadzienie jabłkowe

  • 112 kg jabłka Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 1 szkło bułka tarta Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Przygotuj ciasto: Połącz mąkę pszenną z cukrem pudrem. Dodaj masło i jaja. Zagnieć ciasto i podziel na dwie równe części.

2. Krok

Przygotuj nadzienie: Obierz jabłka, pokrój na kawałki i poddusi z cukrem na patelni. Dodaj bułkę tartą i pozostaw do ostygnięcia.

3. Krok

Rozwałkuj jedną część ciasta i wyłóż nią formę. Nałoż nadzienie jabłkowe.

4. Krok

Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią nadzienie. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy