REKLAMA
![Jabłecznik na kruchym cieście Jabłecznik na kruchym cieście](https://eu.tastescdn.net/thumbor/tHUy8SgZ46zPCUut_YkJrO28kJc=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/ZqxgXyWsBsSvWRqJqsft/d67999f97145d3130d9dc27354f888.jpeg)
Źródło: 4u4me from Getty Images
Jabłecznik na kruchym cieście
Cudownie chrupiąca szarlotka, która wprost rozpływa się w ustach. Łatwa do przygotowania, doskonała na deser czy podwieczorek.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Ciasto
- 400 g Mąka pszenna
- 150 g cukier puder
- 200 g masło
- 2 Sztuka jaja
Nadzienie jabłkowe
- 11⁄2 kg jabłka
- 100 g cukier
- 1 szkło bułka tarta
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Przygotuj ciasto: Połącz mąkę pszenną z cukrem pudrem. Dodaj masło i jaja. Zagnieć ciasto i podziel na dwie równe części.
2. Krok
Przygotuj nadzienie: Obierz jabłka, pokrój na kawałki i poddusi z cukrem na patelni. Dodaj bułkę tartą i pozostaw do ostygnięcia.
3. Krok
Rozwałkuj jedną część ciasta i wyłóż nią formę. Nałoż nadzienie jabłkowe.
4. Krok
Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią nadzienie. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.