REKLAMA
Jabłecznik bez pieczenia
Ulubione ciastko, zwłaszcza u dzieci
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 1 kg Grubo starte czyste jabłka
- 1⁄2 pakiet cukier cynamonowy
- 1 łyżka stołowa cukier kryształ
- 2 Pakiety Złoty kłos waniliowy budyń
- 250 ml woda
- 1 Pakiet Okrągłe biszkopty
- Czekolada do dekoracji
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Obieramy jabłka, szatkujemy je grubo i wkładamy do garnka. Według smaku dodajemy cynamon i cukier kryształowy. To również zależy od kwasowości jabłek.
2. Krok
Mieszamy, dodajemy trochę wody (100 ml) i gotujemy na małym ogniu. Gotujemy, aż będą jak kasza.
3. Krok
Gdy jabłka są już gotowe, dodajemy złoty kłos/budyń. Złote kłosy mieszamy w 250 ml wody i wlewamy do jabłek. Gotujemy jak budyń do zgęstnienia.
4. Krok
Przygotowujemy okrągłą formę (24 cm), na dno kładziemy ciasteczka i nakładamy warstwę jabłek.
5. Krok
Powtarzamy to jeszcze 2 razy. Wierzch ozdabiamy stopioną czekoladą i zostawiamy do schlodzenia, najlepiej na całą noc.