REKLAMA

Źródło: Pixabay : PublicDomainPictures

Indyk w piekarniku

Soczysty, doskonale pieczony indyk to klasyczne danie główne na każdą uroczystość. To pyszne danie z indyka lub kurczaka pikantnie nadziewane i podawane z dowolnymi dodatkami na Boże Narodzenie lub Sylwestra, zachwyci Twoją rodzinę!

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Kurczak i przyprawy

  • 1 Kawałek Indyk (około 3 kg) Dodano do
  • 1 Łyżeczka sól Dodano do
  • 1 Łyżeczka pieprz Dodano do
  • 2 Pęczek Rosemary Dodano do
  • 2 Pęczek Tymianek Dodano do

Napełnianie

  • 2 Kawałek cebule Dodano do
  • 1 Kawałek Główka czosnku Dodano do
  • 1 Kawałek cytryna Dodano do
  • 100 Gram masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Najpierw umyj i oczyść indyka, wyjmij wnętrzności. Dobrze natrzyj skórę solą i pieprzem, a następnie posyp ziołami.

2. Krok

Przygotuj farsz, siekając cebulę i czosnek, a następnie mieszając z kawałkami cytryny i masłem.

3. Krok

Napełnij indyka, wyściełając wnętrze przygotowaną masą. Zamknij otwór za pomocą wykałaczek.

4. Krok

Teraz piecz przygotowanego indyka w piekarniku w 180 stopniach przez około 1,5 godziny. Sprawdź proces gotowania od czasu do czasu, sok mięsny powinien być klarowny.

5. Krok

Podaj świątecznego indyka z piekarnika i pokrój go na stole, a nadzienie podawaj osobno. Podawać z dowolnymi dodatkami do świątecznej uczty. Wesołych Świąt!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy