REKLAMA

Źródło: Pixabay : PublicDomainPictures

Indyk w piekarniku

Soczysty, doskonale pieczony indyk to klasyczne danie główne na każdą uroczystość. To pyszne danie z indyka lub kurczaka pikantnie nadziewane i podawane z dowolnymi dodatkami na Boże Narodzenie lub Sylwestra, zachwyci Twoją rodzinę!

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Kurczak i przyprawy

  • 1 Kawałek Indyk (około 3 kg) Dodano do
  • 1 Łyżeczka sól Dodano do
  • 1 Łyżeczka pieprz Dodano do
  • 2 Pęczek Rosemary Dodano do
  • 2 Pęczek Tymianek Dodano do

Napełnianie

  • 2 Kawałek cebule Dodano do
  • 1 Kawałek Główka czosnku Dodano do
  • 1 Kawałek cytryna Dodano do
  • 100 Gram masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Najpierw umyj i oczyść indyka, wyjmij wnętrzności. Dobrze natrzyj skórę solą i pieprzem, a następnie posyp ziołami.

2. Krok

Przygotuj farsz, siekając cebulę i czosnek, a następnie mieszając z kawałkami cytryny i masłem.

3. Krok

Napełnij indyka, wyściełając wnętrze przygotowaną masą. Zamknij otwór za pomocą wykałaczek.

4. Krok

Teraz piecz przygotowanego indyka w piekarniku w 180 stopniach przez około 1,5 godziny. Sprawdź proces gotowania od czasu do czasu, sok mięsny powinien być klarowny.

5. Krok

Podaj świątecznego indyka z piekarnika i pokrój go na stole, a nadzienie podawaj osobno. Podawać z dowolnymi dodatkami do świątecznej uczty. Wesołych Świąt!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy