Źródło: Pixabay : PublicDomainPictures
Indyk w piekarniku
Soczysty, doskonale pieczony indyk to klasyczne danie główne na każdą uroczystość. To pyszne danie z indyka lub kurczaka pikantnie nadziewane i podawane z dowolnymi dodatkami na Boże Narodzenie lub Sylwestra, zachwyci Twoją rodzinę!
Składniki
Kurczak i przyprawy
- 1 Kawałek Indyk (około 3 kg)
- 1 Łyżeczka sól
- 1 Łyżeczka pieprz
- 2 Pęczek Rosemary
- 2 Pęczek Tymianek
Napełnianie
- 2 Kawałek cebule
- 1 Kawałek Główka czosnku
- 1 Kawałek cytryna
- 100 Gram masło
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw umyj i oczyść indyka, wyjmij wnętrzności. Dobrze natrzyj skórę solą i pieprzem, a następnie posyp ziołami.
Przygotuj farsz, siekając cebulę i czosnek, a następnie mieszając z kawałkami cytryny i masłem.
Napełnij indyka, wyściełając wnętrze przygotowaną masą. Zamknij otwór za pomocą wykałaczek.
Teraz piecz przygotowanego indyka w piekarniku w 180 stopniach przez około 1,5 godziny. Sprawdź proces gotowania od czasu do czasu, sok mięsny powinien być klarowny.
Podaj świątecznego indyka z piekarnika i pokrój go na stole, a nadzienie podawaj osobno. Podawać z dowolnymi dodatkami do świątecznej uczty. Wesołych Świąt!