REKLAMA
Źródło: Zoe Angelica's Images from Canva
Indyjski Dhal z soczewicy
Czerwona soczewica Dhal to klasyczne danie indyjskie, które jest nie tylko odżywcze, ale też smaczne.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kubek soczewica czerwona
- 3 kubek woda
- 1 łyżka stołowa Korzeń przyprawy
- 1 łyżka stołowa Kurkuma
- 1 łyżeczka Papryka w proszku
- 2 łyżka stołowa olej
- 1 szt The Onion
- 3 goździki Czosnek
- 1 łyżka stołowa Starty świeży imbir
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
W garnku wymieszaj soczewicę, wodę, przyprawy, kurkumę i chili w proszku. Gotuj na średnim ogniu, aż soczewica stanie się miękka i zacznie się rozpadać, około 15 minut. Następnie zdejmij z ognia.
2. Krok
Międzyczasie, w patelni, podgrzewaj olej i dodaj cebulę. Smarz, aż cebula nie jest zlotobrązowa, około 10 minut. Następnie dodaj czosnek i imbir, oraz smaż kolejne 2 minuty.
3. Krok
Dodaj mieszaninę cebulową do garnka z soczewicą i dobrze wymieszaj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody.
4. Krok
Podawać ciepłe, posypać kolendrą i podawać z chlebem lub ryżem.