REKLAMA

Źródło: Zoe Angelica's Images from Canva

Indyjski Dhal z soczewicy

Czerwona soczewica Dhal to klasyczne danie indyjskie, które jest nie tylko odżywcze, ale też smaczne.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kubek soczewica czerwona Dodano do
  • 3 kubek woda Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Korzeń przyprawy Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Kurkuma Dodano do
  • 1 łyżeczka Papryka w proszku Dodano do
  • 2 łyżka stołowa olej Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 3 goździki Czosnek Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Starty świeży imbir Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

W garnku wymieszaj soczewicę, wodę, przyprawy, kurkumę i chili w proszku. Gotuj na średnim ogniu, aż soczewica stanie się miękka i zacznie się rozpadać, około 15 minut. Następnie zdejmij z ognia.

2. Krok

Międzyczasie, w patelni, podgrzewaj olej i dodaj cebulę. Smarz, aż cebula nie jest zlotobrązowa, około 10 minut. Następnie dodaj czosnek i imbir, oraz smaż kolejne 2 minuty.

3. Krok

Dodaj mieszaninę cebulową do garnka z soczewicą i dobrze wymieszaj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody.

4. Krok

Podawać ciepłe, posypać kolendrą i podawać z chlebem lub ryżem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy