Źródło: Freepik
Idealnie prosta marchewka pieczona w miodzie
Ta klasyczna przystawka jest zawsze hitem w moim domu.
Składniki
- 1 lb Marchewki
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe miodu
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki stołowe świeżej pietruszki, posiekanej
Najnowsze ulotki
Procedura
Po pierwsze, rozgrzej piekarnik do 400 stopni F (200 stopni C). Jest to idealna temperatura, aby uzyskać ładny kolor marchewek i sprawić, że będą miękkie.
Obierz marchewki i równomiernie pokrój je na 2-calowe kawałki. Jednolite rozmiary zapewnią równomierne gotowanie.
W misce wymieszaj marchewki, oliwę z oliwek, miód, sól i pieprz. Wskazówka: wymieszaj marchewki rękami, aby odpowiednio je obtoczyć.
Rozłóż równomiernie marchewki na blasze do pieczenia. Upewnij się, że blacha do pieczenia nie jest zatłoczona; między kawałkami powinna być przestrzeń, aby uzyskać ładne, równomierne pieczenie.
Piecz marchewki w rozgrzanym piekarniku przez 25 do 30 minut, otwierając go w połowie, aby obrócić marchewki w celu równomiernego zrumienienia. Powinny wyjść złociste i lekko skarmelizowane.
Na koniec udekoruj pieczoną marchewkę świeżo posiekaną natką pietruszki, aby uzyskać kolor i dodatkowy smak.