Źródło: Pixabay: WikimediaImages
Idealne paleo ciasto dyniowe
Dzięki kremowemu, korzennemu nadzieniu dyniowemu i rozkosznie chrupiącej, orzechowej skórce, jest to boski, satysfakcjonujący przysmak, udowadniający, że pobłażanie sobie w okresie świątecznym jest nadal możliwe w zdrowy sposób.
Składniki
Na skórkę:
- 11⁄2 filiżanki mąka migdałowa
- 1⁄4 filiżanka Mąka kokosowa
- 1⁄2 filiżanka Zimne masło karmione trawą, pokrojone w kostkę
- 1 Jajko z wolnego wybiegu
- 1⁄4 łyżeczka sól
Nadzienie:
- 11⁄2 filiżanka puree z dyni
- 3⁄4 filiżanka Pełnotłusta śmietanka kokosowa
- 1⁄2 filiżanka Surowy miód
- 3 Jaja z wolnego wybiegu
- 2 łyżki Przyprawa do ciasta dyniowego
- 1⁄4 łyżeczka sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 350°F (175°C). Jest to ważne, ponieważ upewnienie się, że piekarnik jest wystarczająco gorący po włożeniu ciasta, zapewni jego prawidłowe upieczenie.
Połącz mąkę migdałową, mąkę kokosową i sól w robocie kuchennym. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i pulsuj, aż mieszanina będzie przypominać gruboziarnisty piasek. Proces ten pomaga stworzyć bogatą i łuszczącą się skórkę.
Dodaj jajko i pulsuj, aż ciasto zacznie się formować. Bądź cierpliwy, może to potrwać minutę i nie przesadzaj z pulsowaniem. Chcemy po prostu połączyć wszystkie składniki.
Przenieś ciasto do 9-calowego naczynia do pieczenia, rozprowadzając je równomiernie na dnie i po bokach. Powinna powstać stosunkowo równa warstwa.
Piec skórkę przez 12-15 minut, aż stanie się lekko złocista. Uważaj, aby nie przypalić skórki - każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może się różnić.
W międzyczasie w misce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia dyniowego. Dokładnie wymieszaj je trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Sprawdź słodkość mieszanki i w razie potrzeby dodaj miód.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 325°F.
Wlej nadzienie do ciasta, wygładzając wierzch szpatułką. Upewnienie się, że nadzienie jest równomiernie rozłożone, zapewni równomiernie upieczone ciasto.
Piec przez 50-60 minut, aż nadzienie będzie twarde, ale wciąż lekko chwiejne w środku. Uważaj, aby nie przegotować, ponieważ nadzienie będzie nadal twardnieć, gdy ostygnie poza piekarnikiem.
Przed pokrojeniem całkowicie ostudzić na kratce. Ma to kluczowe znaczenie dla zastygnięcia ciasta i łatwości jego krojenia. Jeśli pokroisz go zbyt wcześnie, może się rozpaść.