REKLAMA

Źródło: Pixabay: WikimediaImages

Idealne paleo ciasto dyniowe

Dzięki kremowemu, korzennemu nadzieniu dyniowemu i rozkosznie chrupiącej, orzechowej skórce, jest to boski, satysfakcjonujący przysmak, udowadniający, że pobłażanie sobie w okresie świątecznym jest nadal możliwe w zdrowy sposób.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Na skórkę:

  • 112 filiżanki mąka migdałowa Dodano do
  • 14 filiżanka Mąka kokosowa Dodano do
  • 12 filiżanka Zimne masło karmione trawą, pokrojone w kostkę Dodano do
  • 1 Jajko z wolnego wybiegu Dodano do
  • 14 łyżeczka sól Dodano do

Nadzienie:

  • 112 filiżanka puree z dyni Dodano do
  • 34 filiżanka Pełnotłusta śmietanka kokosowa Dodano do
  • 12 filiżanka Surowy miód Dodano do
  • 3 Jaja z wolnego wybiegu Dodano do
  • 2 łyżki Przyprawa do ciasta dyniowego Dodano do
  • 14 łyżeczka sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

100 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 350°F (175°C). Jest to ważne, ponieważ upewnienie się, że piekarnik jest wystarczająco gorący po włożeniu ciasta, zapewni jego prawidłowe upieczenie.

2. Krok

Połącz mąkę migdałową, mąkę kokosową i sól w robocie kuchennym. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i pulsuj, aż mieszanina będzie przypominać gruboziarnisty piasek. Proces ten pomaga stworzyć bogatą i łuszczącą się skórkę.

3. Krok

Dodaj jajko i pulsuj, aż ciasto zacznie się formować. Bądź cierpliwy, może to potrwać minutę i nie przesadzaj z pulsowaniem. Chcemy po prostu połączyć wszystkie składniki.

4. Krok

Przenieś ciasto do 9-calowego naczynia do pieczenia, rozprowadzając je równomiernie na dnie i po bokach. Powinna powstać stosunkowo równa warstwa.

5. Krok

Piec skórkę przez 12-15 minut, aż stanie się lekko złocista. Uważaj, aby nie przypalić skórki - każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może się różnić.

6. Krok

W międzyczasie w misce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia dyniowego. Dokładnie wymieszaj je trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Sprawdź słodkość mieszanki i w razie potrzeby dodaj miód.

7. Krok

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 325°F.

8. Krok

Wlej nadzienie do ciasta, wygładzając wierzch szpatułką. Upewnienie się, że nadzienie jest równomiernie rozłożone, zapewni równomiernie upieczone ciasto.

9. Krok

Piec przez 50-60 minut, aż nadzienie będzie twarde, ale wciąż lekko chwiejne w środku. Uważaj, aby nie przegotować, ponieważ nadzienie będzie nadal twardnieć, gdy ostygnie poza piekarnikiem.

10. Krok

Przed pokrojeniem całkowicie ostudzić na kratce. Ma to kluczowe znaczenie dla zastygnięcia ciasta i łatwości jego krojenia. Jeśli pokroisz go zbyt wcześnie, może się rozpaść.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy