Źródło: Pixabay: vika-imperia550
Idealna, szybka i łatwa marynata do steków
Ten przepis na szybką marynatę do steków jest niezwykle prosty, a jednocześnie dodaje wołowinie głębi smaku, naprawdę wzbogacając jej naturalny smak.
Składniki
- 1⁄2 filiżanka sosu sojowego
- 1⁄2 filiżanka oliwy z oliwek
- 1⁄4 filiżanka soku z cytryny
- 1⁄4 filiżanka sosu worcestershire
- 1 łyżka stołowa czosnku w proszku
- 1 łyżka stołowa suszonej bazylii
- 2 łyżki Suszonych płatków pietruszki
- 1 łyżeczka Mielonego białego pieprzu
- 1 łyżka stołowa mielonego czosnku
- 4 Steki rib-eye
Najnowsze ulotki
Procedura
W średniej wielkości misce wymieszaj sos sojowy, oliwę z oliwek, sok z cytryny i sos Worcestershire. Szybkie wymieszanie zapewni, że olej i sok z cytryny dokładnie się połączą, ponieważ mają tendencję do rozdzielania się.
Następnie dodaj do płynnej mieszanki czosnek w proszku, suszoną bazylię, suszoną pietruszkę i biały pieprz. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, ponieważ sproszkowane składniki mają tendencję do osiadania na dnie.
Gdy marynata dobrze się połączy, dodaj mielony czosnek. Lepiej dodać go na końcu, aby uniknąć przyklejenia się do ścianek miski.
Umieść steki w torebce z zamkiem błyskawicznym i zalej je marynatą. Upewnij się, że steki są dobrze pokryte marynatą i odstaw je do lodówki na co najmniej 2 godziny. Zauważyłem, że marynowanie przez noc jeszcze bardziej intensyfikuje smak.
Gdy nadejdzie czas gotowania, wyjmij steki z marynaty i wyrzuć wszelkie pozostałości. Ważne jest, aby nie używać ponownie marynaty, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego. Grilluj steki przez 7 minut z każdej strony lub do momentu, aż osiągną pożądany stopień wysmażenia.