REKLAMA
Źródło: rimmabondarenko
Holenderski sos
Holenderski sos jest pyszny i bogaty w smak, idealny do podawania z różnymi daniami.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 szt żółtka jaj
- 1 łyżka Musztarda
- 150 g masło
- 2 łyżki Białe wino
- 1 łyżka Sok z cytryny
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta pieprz czarny mielony
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Rozpuść masło w małym garnku na średnim ogniu, gdy masło się rozpuści, zdejmij je z ognia.
2. Krok
W misce wymieszaj żółtka jaj, musztardę, białe wino i sok z cytryny. Używając trzepaczki, wymieszaj, aż sos będzie gładki.
3. Krok
Stopniowo dodawaj roztopione masło do mieszaniny, ciągle mieszając, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
4. Krok
Dodaj sól i czarny pieprz według smaku. Zamieszaj jeszcze raz.
5. Krok
Sos jest gotowy do podania. Możesz go podawać ciepłego lub schłodzonego.