REKLAMA

Źródło: Pixabay: PublicDomainPictures

Halloweenowy tort waniliowy z duchami

Połączenie wilgotnego ciasta waniliowego otoczonego aksamitnym kremowym lukrem serowym jest po prostu nie do odparcia. Smak wcale nie jest straszny, jest po prostu boski!

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Ciasto:

  • 2 filiżanki Cukier biały Dodano do
  • 1 filiżanka masło Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 4 łyżki Ekstrakt waniliowy Dodano do
  • 3 filiżanki Mąka uniwersalna Dodano do
  • 312 łyżki Proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 filiżanka mleko Dodano do

Kremowy lukier serowy:

  • 2 opakowania serek śmietankowy Dodano do
  • 12 filiżanka masło Dodano do
  • 4 filiżanki cukier puder Dodano do
  • 2 łyżki Ekstrakt waniliowy Dodano do

Dla Duchów:

  • Gotowa do użycia biała pomada Dodano do
  • Jadalny czarny tusz Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C). Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach 9x13 cali lub wyłóż ją papierem do pieczenia. W przypadku wykładania tortownicy papierem, pozostaw trochę papieru, aby ułatwić jego usunięcie po upieczeniu ciasta.

2. Krok

W średniej misce wymieszać cukier z masłem. Ubijaj jajka, jedno po drugim, a następnie dodaj esencję waniliową. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodawaj je do kremowej masy na przemian z mlekiem. Nie przesadzaj z mieszaniem; mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Wlej ciasto do przygotowanej formy.

3. Krok

Piec przez 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta. Pozostawić do ostygnięcia.

4. Krok

Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj kremowy lukier serowy, mieszając w misce serek śmietankowy, masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji.

5. Krok

Gdy ciasto ostygnie, rozprowadź na nim obfitą warstwę kremowego lukru serowego.

6. Krok

Aby wykonać duchy, rozwałkuj kawałki białej fondantu na grubość około ćwierć cala. Ważną wskazówką jest posypanie rąk i powierzchni odrobiną cukru pudru, aby zapobiec przywieraniu fondantu. Wytnij kształty duchów i umieść je na torcie.

7. Krok

Za pomocą jadalnego czarnego tuszu narysuj oczy i usta na duchach. Teraz masz upiornie pyszny tort w kształcie ducha!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy