REKLAMA
Gyros z mielonej wołowiny
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 1 Pojemnik jogurtu naturalnego
- 1⁄3 filiżanka Posiekany ogórek z pestkami
- 2 tłyżki stołowe Drobno posiekana cebula
- 1 Ząbek czosnku mielony
- 1 łyżeczka cukier
- 450 g Chuda mielona wołowina
- 11⁄2 łyżeczka suszone oregano
- 1 łyżeczka czosnek w proszku
- 1 łyżeczka cebula w proszku
- 1 łyżeczka sól
- 3⁄4 łyżeczka pieprz czarny mielony
- 4 Chlebki pita
- 3 filiżanka Rozdrobniona sałata
- 1 Duży pomidor posiekany
- 1 Mała cebula posiekana
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
25 min.
1. Krok
Przygotować sos jogurtowy: W misce połączyć pierwsze 5 składników. Przykryć i wstawić do lodówki.
2. Krok
W osobnej misce połącz mieloną wołowinę i przyprawy. Dobrze wymieszać. Uformować 4 placki.
3. Krok
Grillować pod przykryciem (można również użyć opiekacza lub brojlerów) na średnim lub dużym ogniu przez 10-12 minut lub do momentu, aż mięso przestanie być różowe, obracając raz.
4. Krok
Aby złożyć, pokrój patties na cienkie plasterki. Umieścić w pitach. Dodać sałatę, pomidora i cebulę. Podawać z sosem jogurtowym.