Gulaszowa zupa z mięsa wieprzowego
Domowy gulasz
Składniki
- 800 g łopatka wieprzowa
- smalec
- 2 kawałek The Onion
- 2 ząbek czosnku
- 4 marchewki
- 3 Papryki
- 5 ziemniak
- 150 g bekon
- sól i pieprz
- Przyprawa do gulaszu
- papryka chili
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej garnku smażimy na trochę tłuszczu boczek pokrojony na małe kawałki.
Dodajemy drobno posiekany cebulę i przeciśnięty czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę na mniejsze kawałki i marchewkę pokrojoną w plastry. Zalewamy wodą i dusimy około 20 minut.
Następnie dodajemy mieso pokrojone w kostkę do warzyw, dodajemy wodę, tak aby była około 2 cm nad mięsem, a następnie dusimy do miękkości. Jeśli woda odparuje, dolewamy według potrzeb. Przyprawiamy gulasz, solimy i pieprzymy.
Przed ukończeniem dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i wlejemy trochę więcej wody. Gotujemy przez około pół godziny. Na końcu zgęszczam utartym ziemniakiem (na drobno, jak na bryndzowe kluski) i gotuję jeszcze kilka minut. Według potrzeb doprawiamy i dodajemy trochę chilli, jeśli chcemy, aby był nieco pikantniejszy.