REKLAMA
Źródło: Pexels
Gulasz z indyka
Lekki i sycący gulasz.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 11⁄2 kg mięsa z indyka np piersi lub udka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwona i zielona
- 1 cukinia
- 1 puszka pomidorów lub passaty pomidorowej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 Łyżka cukier kryształ
- 1 Łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
130 min.
1. Krok
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z indyka z obu stron, aż się zarumieni.
2. Krok
Dodaj cebulę, czosnek, paprykę, cukinię, i smaż przez kilka minut.
3. Krok
Dodaj mąkę i mieszaj, aż warzywa się zrumienią.
4. Krok
Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier, zioła prowansalskie i dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Krok
Wlej tyle wody, by pokryć mięso i warzywa.
6. Krok
Gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso stanie się miękkie i sos zgęstnieje.
7. Krok
Podawaj z ryżem, kaszą lub kluskami.