Źródło: FB: Vaše oblíbené recepty
Gulasz węgierski z kluskami
Przepis na gulasz węgierski z kluskami, którego przygotowanie zajmuje więcej czasu, ale zdecydowanie jest tego warte.
Składniki
- 500 g Wołowina
- 2 kawałek Duża cebula
- 3 goździki Czosnek
- 1 kawałek Papryki
- 1 kawałek papryczka chili
- 2 kawałek marchew
- 200 g Ziemniak
- 1 Łyżka słodka papryka
- 2 łyżki Oleje
- sól, pieprz
- 200 g Mąka gruboziarnista
- 1 kawałek jajko
- mleko
- Proszek do pieczenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, paprykę i papryczkę chili pokroić na mniejsze kawałki. Marchew i ziemniaki pokroić na większe kawałki.
Rozgrzać olej na patelni i dodać posiekaną cebulę, czosnek, paprykę i chilli. Smażyć przez około 5 minut, aż cebula zacznie robić się szklista.
Następnie dodaj mięso i obsmaż je ze wszystkich stron. Mięso cofnie się podczas smażenia i lepiej zachowa swoje soki.
Następnie dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaki, wymieszać z mięsem i posypać słodką papryką. Na koniec wlej wodę do gulaszu, aby przykryć wszystkie składniki. Gotuj gulasz węgierski przez około półtorej godziny, aż mięso będzie całkowicie miękkie.
W międzyczasie przygotuj gnocchi. Wymieszaj mąkę z jajkiem, dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia i stopniowo dolewaj mleko, aż uzyskasz gęstą konsystencję.
Swobodnie przecisnąć gnocchi przez tarkę bezpośrednio do wrzącej wody. Gotuj je przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.