REKLAMA
Źródło: Pixabay
Gulasz warzywny
Gulasz warzywny to smakowita alternatywa dla tradycyjnej wersji na mięsie. Pełen różnego rodzaju warzyw i przypraw, potrafi nasycić i dostarczyć mnóstwo witamin i minerałów. Idealny na ekspresowy obiad lub kolację, gdy chcemy przygotować coś szybkiego i zdrowego.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 marchewki
- 1 Papryka czerwona
- 1 Papryka zielona
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 The Onion
- 3 łyżki oleju
- 1 puszka pomidorów
- Pół szklanki czerwonego wina
- Pół litra bulionu warzywnego
- Sól, pieprz papryka słodka tymianek do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
2. Krok
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia.
3. Krok
Dodajemy marchew, bakłażan, ziemniaki, smażymy około 5 minut.
4. Krok
Następnie dodajemy paprykę, cukinię, pomidory z puszki, wino i bulion. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem.
5. Krok
Gotujemy na małym ogniu około 25 minut.
6. Krok
Gulasz podajemy gorący, z chlebem lub kaszą gryczaną.