Źródło: Youtube
Groch na wigilie
Groch na wigilie to danie, które przygotowuję każdego roku z okazji świąt Bożego Narodzenia. Jest to bardzo tradycyjny przepis, który dziedziczyłam po mojej babci.
Składniki
- 400 g grochu łuskanego
- 1 kg kapusty kiszonej
- 20 g suszonych grzybów
- 1 ks duża cebula
- 2 zęby czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ks listki laurowe
- 5 ziarna ziela angielskiego
- 1⁄2 łyżeczki cukru sól pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Grzyby: Suszone grzyby dokładnie płuczę pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Pozostawiam na noc do namoczenia.
Następnego dnia gotuję grzyby, dodając w razie potrzeby niewielką ilość wody, aby grzyby swobodnie pływały, gotuję przez około 35 minut.
Po ugotowaniu grzyby odcedzam, odsączoną wodę odstawiam na bok.
Kapusta kwaszona: Czosnek drobno siekam.
Odsączoną kapustę kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka.
Przykrywam kapustę wodą z gotowania grzybów i niewielką ilością wody, tak aby kapusta nie była całkowicie przykryta wodą.
Dodaję ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, cukier, kminek, sól i pieprz. 8. Gotuję wszystko razem do miękkości, około 30 - 35 minut. Jeśli woda wyparuje podczas gotowania kapusty, dodaję niewielką ilość wody.
Przygotowuję groszek zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę pokroiłam w kostkę, a grzyby na małe kawałki.
Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażamy cebulę i dodajemy grzyby, masło.
Do ugotowanej kapusty dodaję odsączony i ugotowany groch, cebulę i grzyby i gotuję wszystko razem przez 10 minut.
Dodać sól, pieprz i majeranek do smaku.