Źródło: zi3000 from Getty Images
Grillowana karkówka na patelni
Przepis na pyszną karkówkę z grilla na patelni z ziołami.
Składniki
- 4 Kawałki Szyje
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 łyżka Sole
- 1 łyżka Mielony czarny pieprz
- 4 goździki Czosnek
- 1 gałązka Rozmaryn
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj szyjki. Opłucz je i osusz papierowym ręcznikiem.
Następnie wymieszaj sól z mielonym czarnym pieprzem i natrzyj tą mieszanką mięso z obu stron. Z mojego doświadczenia wynika, że lepiej jest przyprawić mięso od razu, aby miało czas na wchłonięcie wszystkich smaków.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Gdy patelnia będzie wystarczająco gorąca, dodaj szyjki. Grilluj je przez około 7-8 minut z każdej strony, ale zawsze zależy to od grubości mięsa. Grilluj, aż mięso stanie się złocistobrązowe.
Podczas grillowania dodaj na patelnię zmiażdżone ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu. W ten sposób do mięsa przedostanie się więcej aromatu.
Gdy mięso będzie gotowe, odstaw je na co najmniej 5 minut przed podaniem.