REKLAMA

Źródło: rimmabondarenko from Canva

Gotowanie kukurydzy

Lubię przygotowywać kukurydzę jako dodatek do różnych rodzajów mięsa. Świetnie sprawdza się również na grillu, a ponieważ zbliża się lato, postanowiłem podzielić się moją ulubioną metodą gotowania kukurydzy. Jest prosty i szybki, a rezultat jest zawsze pyszny.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 kolby Kukurydza Dodano do
  • masło Dodano do
  • sól Dodano do
  • Nowe przyprawy Dodano do
REKLAMA

Procedura

5 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj kukurydzę. Usuń liście i włókna. Jeśli kukurydza ma bardzo sztywne pędy, warto usunąć je nożyczkami.

2. Krok

Następnie wlej wodę do dużego pojemnika i dodaj trochę soli. Doprowadź wodę do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, umieść kłosy kukurydzy w garnku i gotuj je przez około 15 do 20 minut, aż kukurydza będzie miękka. Zwłaszcza w przypadku starszej kukurydzy czas gotowania może być dłuższy, więc nie bój się dokładnie sprawdzić.

3. Krok

Po ugotowaniu wyjąć uszy i pozostawić do ostygnięcia.

4. Krok

Następnie posmaruj kukurydzę masłem, możesz posypać ją solą i zielem angielskim dla lepszego smaku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

344 przepisy

Łosoś

62 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Obiad

2064 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Deser

1454 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy

Ciasta

370 przepisy