REKLAMA

Źródło: arfo from Getty Images

Golonka pieczona

Ta pieczona golonka jest niezwykle soczysta, ma piękny złocisty kolor i niesamowity aromat.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 trzony wieprzowe Dodano do
  • 1 litr Piwa Dodano do
  • 4 zęby czosnku Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • Majeranek Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Golonki dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy na krzyż skórę.

2. Krok

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, następnie mieszamy z pieprzem, solą i majerankiem. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy golonki. To jest bardzo ważne, aby skórę golonki dokładnie nacinać, dzięki temu przyprawy lepiej wnikną w mięso, a skóra stanie się chrupiąca.

3. Krok

Golonki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy piwem. Tak przygotowane golonki wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Lepiej jest jeśli uda się je w ten sposób zamarynować na 12 godzin.

4. Krok

Później golonki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 2,5 – 3 godziny. Co jakiś czas polewamy je piwem z naczynia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy