Źródło: arfo from Getty Images
Golonka pieczona
Ta pieczona golonka jest niezwykle soczysta, ma piękny złocisty kolor i niesamowity aromat.
Składniki
- 2 trzony wieprzowe
- 1 litr Piwa
- 4 zęby czosnku
- sól, pieprz
- Majeranek
Najnowsze ulotki
Procedura
Golonki dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy na krzyż skórę.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, następnie mieszamy z pieprzem, solą i majerankiem. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy golonki. To jest bardzo ważne, aby skórę golonki dokładnie nacinać, dzięki temu przyprawy lepiej wnikną w mięso, a skóra stanie się chrupiąca.
Golonki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy piwem. Tak przygotowane golonki wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Lepiej jest jeśli uda się je w ten sposób zamarynować na 12 godzin.
Później golonki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 2,5 – 3 godziny. Co jakiś czas polewamy je piwem z naczynia.