REKLAMA

Źródło: JuliScalzi from Getty Images

Gołąbki wigilijne

Gołąbki to klasyczne danie polskie, które moja babcia zawsze przygotowywała na Wigilię. Z czasem przejęłam po niej tę tradycję. Sekret mojego przepisu tkwi w sosie pomidorowym i odpowiednim przyprawieniu mięsa. Nie jest to najprostsze danie do przygotowania, ale gwarantuję, że warto poświęcić na nie trochę czasu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 300 g kaszy gryczanej Dodano do
  • 300 g pieczarek Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 112 l bulionu Dodano do
  • 500 ml przecieru pomidorowego Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

W dużym garnku zagotuj wodę. Kapustę obierz z zewnętrznych liści, delikatnie wytnij głąb i zanurz ją w gotującej się wodzie na 10 minut. Po tym czasie wyjmij ją i ostudź.

2. Krok

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

3. Krok

W międzyczasie pokrój cebulę i pieczarki na drobno i zeszklij na oleju na patelni.

4. Krok

Do ugotowanej kaszy dodaj smażoną cebulę i pieczarki, posól i popieprz do smaku.

5. Krok

Odłóż kapustę liść po liściu i na każdym umieść porcję farszu, następnie zawiń gołąbki tzw. na trzy razy i zroluj.

6. Krok

Ułóż gołąbki w garnku, zalej bulionem i dodaj przecier pomidorowy. Gotuj na małym ogniu około 2 godzin.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy