Źródło: JuliScalzi from Getty Images
Gołąbki wigilijne
Gołąbki to klasyczne danie polskie, które moja babcia zawsze przygotowywała na Wigilię. Z czasem przejęłam po niej tę tradycję. Sekret mojego przepisu tkwi w sosie pomidorowym i odpowiednim przyprawieniu mięsa. Nie jest to najprostsze danie do przygotowania, ale gwarantuję, że warto poświęcić na nie trochę czasu.
Składniki
- 300 g kaszy gryczanej
- 300 g pieczarek
- 2 ks cebule
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 11⁄2 l bulionu
- 500 ml przecieru pomidorowego
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużym garnku zagotuj wodę. Kapustę obierz z zewnętrznych liści, delikatnie wytnij głąb i zanurz ją w gotującej się wodzie na 10 minut. Po tym czasie wyjmij ją i ostudź.
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie pokrój cebulę i pieczarki na drobno i zeszklij na oleju na patelni.
Do ugotowanej kaszy dodaj smażoną cebulę i pieczarki, posól i popieprz do smaku.
Odłóż kapustę liść po liściu i na każdym umieść porcję farszu, następnie zawiń gołąbki tzw. na trzy razy i zroluj.
Ułóż gołąbki w garnku, zalej bulionem i dodaj przecier pomidorowy. Gotuj na małym ogniu około 2 godzin.