REKLAMA

Źródło: FB: Sałatki na każdą okazję

Gołąbki w sosie pomidorowym

REKLAMA

Składniki

porcje
5

FARSZ:

  • 500 g mięsa mielonego Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 1 ks jajko Dodano do
  • 150 g ryżu Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz Dodano do

SOS:

  • 2 łyżki słodkiej śmietanki Dodano do
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego Dodano do
  • 13 Okulary wody Dodano do

DODATKOWO:

  • 1 Żarówka młodej kapusty Dodano do
  • 3 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 1 ks liść laurowy Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W dużym garnku zagotuj wodę z solą.

2. Krok

Zblanszuj główkę kapusty, umieszczając ją w wodzie przeciętą stroną do dołu.

3. Krok

Po 2-3 minutach górne liście będą miękkie i giętkie - usuń je.

4. Krok

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.

5. Krok

Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodać do mielonego mięsa.

6. Krok

Posypać podsmażoną cebulą i wbić jajko.

7. Krok

Odciąć twardsze części przyrumienionych liści kapusty, nałożyć trochę farszu i zawinąć w roladki.

8. Krok

Rozgrzać odrobinę oleju na patelni i usmażyć gołąbki.

9. Krok

Umieścić gołąbki na patelni, dodać wodę, ziele angielskie i liść laurowy i dusić razem do miękkości.

10. Krok

Wymieszać śmietanę z mąką, wodą i przecierem pomidorowym.

11. Krok

Wlać do gotujących się gołąbków.

12. Krok

Mieszać, aż sos zgęstnieje.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy