REKLAMA
Źródło: FB: Sałatki na każdą okazję
Gołąbki w sosie pomidorowym
REKLAMA
Składniki
porcje
5
FARSZ:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 ks cebula
- 1 ks jajko
- 150 g ryżu
- sól
- pieprz
SOS:
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1⁄3 Okulary wody
DODATKOWO:
- 1 Żarówka młodej kapusty
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 ks liść laurowy
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
2. Krok
Zblanszuj główkę kapusty, umieszczając ją w wodzie przeciętą stroną do dołu.
3. Krok
Po 2-3 minutach górne liście będą miękkie i giętkie - usuń je.
4. Krok
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
5. Krok
Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodać do mielonego mięsa.
6. Krok
Posypać podsmażoną cebulą i wbić jajko.
7. Krok
Odciąć twardsze części przyrumienionych liści kapusty, nałożyć trochę farszu i zawinąć w roladki.
8. Krok
Rozgrzać odrobinę oleju na patelni i usmażyć gołąbki.
9. Krok
Umieścić gołąbki na patelni, dodać wodę, ziele angielskie i liść laurowy i dusić razem do miękkości.
10. Krok
Wymieszać śmietanę z mąką, wodą i przecierem pomidorowym.
11. Krok
Wlać do gotujących się gołąbków.
12. Krok
Mieszać, aż sos zgęstnieje.