REKLAMA
Źródło: Canva
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania to alternatywna wersja tradycyjnego dania gołąbki, w którym mięso i warzywa są ułożone na kapuście, a nie zawinięte. Możesz również posiekać kapustę i dodać do masy, zamiast na niej układać. Proponujemy podawać z sosem pomidorowym
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 1 kg kapusty białej
- 1 kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- 1 cebula
- posiekana
- 2 ząbki czosnku
- posiekane
- 1⁄2 szklanki ryżu
- 1 jajko
- 1⁄4 szklanki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 2 szklanki bulionu
- 1⁄2 szklanki kwaśnej śmietany
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
1. Krok
Kapustę umyj i osusz, następnie pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut.
2. Krok
W międzyczasie, w dużej misce wymieszaj mięso, cebulę, czosnek, ryż, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz.
3. Krok
W dużym garnku, rozgrzej bulion i dodaj ugotowaną kapustę. Następnie na kapuście ułóż mięsno-ryżową mieszankę.
4. Krok
Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż mięso i ryż są ugotowane.
5. Krok
Pod koniec gotowania, dodaj kwaśną śmietanę do garnka i wymieszaj.