REKLAMA
Źródło: Pexels
Gnocchi
Gnocchi, czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Można podawać je z różnymi sosami lub jako dodatek do innych dań. Gnocchi mogą być również formowane w innych kształtach lub z dodatkiem składników takich jak szpinak, ser lub zioła.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej
- 15 g sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przestudzić.
2. Krok
Przepuścić przez praskę do ziemniaków.
3. Krok
Dodać jajko, sól i stopniowo mąkę, mieszając do połączenia składników.
4. Krok
Z ciasta formować rolki na posypanej mąką stolnicy lub desce do krojenia.
5. Krok
Pokroić na kawałki o długości około 2,5 cm.
6. Krok
Gotować gnocchi w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Krok
Osączyć i podawać z ulubionym sosem lub podsmażone na maśle.