REKLAMA

Źródło: Pexels

Gnocchi

Gnocchi, czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Można podawać je z różnymi sosami lub jako dodatek do innych dań. Gnocchi mogą być również formowane w innych kształtach lub z dodatkiem składników takich jak szpinak, ser lub zioła.

REKLAMA
Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 100 g mąki pszennej Dodano do
  • 15 g sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przestudzić.

2. Krok

Przepuścić przez praskę do ziemniaków.

3. Krok

Dodać jajko, sól i stopniowo mąkę, mieszając do połączenia składników.

4. Krok

Z ciasta formować rolki na posypanej mąką stolnicy lub desce do krojenia.

5. Krok

Pokroić na kawałki o długości około 2,5 cm.

6. Krok

Gotować gnocchi w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

7. Krok

Osączyć i podawać z ulubionym sosem lub podsmażone na maśle.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy