REKLAMA
Źródło: bm4221 from Getty Images
Gęsie wątróbki w czerwonym winie z jabłkiem
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g Gęsia wątróbka
- 750 ml Czerwone wino
- 2 kawałek jabłko
- 1 kawałek The Onion
- 3 Łyżki masło
- 2 Łyżka Solamyl
- sól
- pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Rozgrzej masło na patelni i na średnim ogniu usmaż gęsie wątróbki z obu stron. Następnie wyjmij wątróbki i odłóż na bok.
2. Krok
Zmniejsz płomień, dodaj do patelni pokrojoną w plastry cebulę i podsmaż do złoconego koloru.
3. Krok
Dodaj pokrojone jabłka na patelnię i usmaż je z obu stron.
4. Krok
Dodaj czerwone wino i gotuj, aż ilość wina zmniejszy się o połowę.
5. Krok
Wróćmy do patelni gęsie wątroby i dusimy wszystko razem przez 10 minut.
6. Krok
Rozmieszaj solamyl w wodzie i wmieszaj go do patelni. Wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut, aż sos zgęstnieje.
7. Krok
Przed podaniem wszystko dopraw solą i pieprzem.