REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/oGO9Syxa9iqLNkzosXLy/afeadd9580a26c316dd19cdc7fd816.jpeg)
Źródło: ildipapp from Canva
Francuski sos sałatkowy
Ten francuski sos to idealny sposób na ożywienie prostej sałatki i nadanie jej charakteru wykwintnego przysmaku.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 goździki Czosnek
- 1 kawałek żółtko
- 1 łyżka stołowa Musztarda
- 1 łyżka stołowa Sok z cytryny
- Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 100 ml Oliwa z oliwek
- 2 łyżka stołowa Ocet
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
Najpierw obieram ząbki czosnku i drobno je siekam.
2. Krok
Do miski dodaję żółtko, musztardę i sok z cytryny. Wszystko mieszam i doprawiam krótko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
3. Krok
Powoli dodawaj oliwę z oliwek do miski i mieszaj, aby utworzyć emulsję. Zbyt szybkie dodanie oliwy może spowodować rozdzielenie się sosu.
4. Krok
Na koniec dodaję ocet i ponownie mieszam.