REKLAMA

Źródło: egiss from Getty Images Signature

Flaki wołowe

Klasyczny polski przepis na flaki wołowe. To tradycyjne danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni polskiej.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

flaki

  • 500 g flaki wołowe Dodano do
  • 1 sztuka duża cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnek Dodano do

Zupa

  • 2 l woda Dodano do
  • 2 Sztuka marchewka Dodano do
  • 1 sztuka Pietruszka Dodano do
  • 1 sztuka seler Dodano do
  • 2 Sztuka liść laurowy Dodano do
  • 5 Sztuka ziela angielskie Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Flaki wołowe dokładnie oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.

2. Krok

Do dużego garnka wlać wodę, dodać flaki i gotować na małym ogniu około 2 godziny. Następnie dodać pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować przez kolejną godzinę.

3. Krok

Po upływie tego czasu, zupę przecedzić przez sito, a następnie wrzucić flaki z powrotem do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Krok

Podawać gorąco.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy