REKLAMA

Źródło: egiss from Getty Images Signature

Flaki wołowe

Klasyczny polski przepis na flaki wołowe. To tradycyjne danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni polskiej.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

flaki

  • 500 g flaki wołowe Dodano do
  • 1 sztuka duża cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnek Dodano do

Zupa

  • 2 l woda Dodano do
  • 2 Sztuka marchewka Dodano do
  • 1 sztuka Pietruszka Dodano do
  • 1 sztuka seler Dodano do
  • 2 Sztuka liść laurowy Dodano do
  • 5 Sztuka ziela angielskie Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Flaki wołowe dokładnie oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.

2. Krok

Do dużego garnka wlać wodę, dodać flaki i gotować na małym ogniu około 2 godziny. Następnie dodać pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować przez kolejną godzinę.

3. Krok

Po upływie tego czasu, zupę przecedzić przez sito, a następnie wrzucić flaki z powrotem do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Krok

Podawać gorąco.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy