REKLAMA

Źródło: egiss from Getty Images Signature

Flaki wołowe

Klasyczny polski przepis na flaki wołowe. To tradycyjne danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni polskiej.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

flaki

  • 500 g flaki wołowe Dodano do
  • 1 sztuka duża cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnek Dodano do

Zupa

  • 2 l woda Dodano do
  • 2 Sztuka marchewka Dodano do
  • 1 sztuka Pietruszka Dodano do
  • 1 sztuka seler Dodano do
  • 2 Sztuka liść laurowy Dodano do
  • 5 Sztuka ziela angielskie Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Flaki wołowe dokładnie oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.

2. Krok

Do dużego garnka wlać wodę, dodać flaki i gotować na małym ogniu około 2 godziny. Następnie dodać pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować przez kolejną godzinę.

3. Krok

Po upływie tego czasu, zupę przecedzić przez sito, a następnie wrzucić flaki z powrotem do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Krok

Podawać gorąco.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy