REKLAMA
Źródło: egiss from Getty Images Signature
Flaki wołowe
Klasyczny polski przepis na flaki wołowe. To tradycyjne danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni polskiej.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
flaki
- 500 g flaki wołowe
- 1 sztuka duża cebula
- 2 zęby czosnek
Zupa
- 2 l woda
- 2 Sztuka marchewka
- 1 sztuka Pietruszka
- 1 sztuka seler
- 2 Sztuka liść laurowy
- 5 Sztuka ziela angielskie
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
180 min.
1. Krok
Flaki wołowe dokładnie oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
2. Krok
Do dużego garnka wlać wodę, dodać flaki i gotować na małym ogniu około 2 godziny. Następnie dodać pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować przez kolejną godzinę.
3. Krok
Po upływie tego czasu, zupę przecedzić przez sito, a następnie wrzucić flaki z powrotem do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Krok
Podawać gorąco.